Olivér
5 °C
8 °C

Michael Moore nem kaphat Oscar-díjat

2009.11.19. 12:39

A lehetséges 89-ről 15-re szűkítette az Oscar-jelölésre esélyes egész estés dokumentumfilmek listáját az amerikai filmakadémia. A most kiválasztott alkotások közül ötöt jelölnek a jövő évi Oscar-díjra.

Meglepetésre a listában nem szerepel Michael Moore Capitalism: A Love Story című új filmje. A kritikusai által megkérdőjelezett hitelességű filmeket gyártó Moore 2003-ban kapott Oscárt a Kóla, puska, sültkrumpli című filmjéért. Az a munka az amerikai fegyverviselés ellen foglalt állást. Michael Moore legújabb alkotása több mint 14 millió dollárt hozott eddig.

Az Oscar-díj szabályzatának idén összesen 89 egész estés dokumentumfilm felelt meg, a filmakadémia dokumentumfilmes szekciójának tagjaiból álló bizottság titkos szavazással döntött a szerdán nyilvánosságra hozott szűkített listáról.

Nem kerülhet az Oscar-jelöltek közé a Mike Tyson amerikai bokszolóról szóló Tyson, az elektromos gitár történetét Jimmy Page, The Edge és Jack White karrierjén és stílusán keresztül bemutató It Might Get Loud, valamint a Vogue magazin és főszerkesztőjének történetét bemutató The September Issue sem.

A szűkített listára felkerült Agnes Varda filmrendező, fotó- és videóművész önéletrajzi alkotása, a The Beaches of Agnes; a 2007-es mianmari felkelésbe egy független újságírócsoport kameráin keresztül betekintést adó Burma VJ; az idei Sundance Filmfesztiválon közönségdíjat nyert The Cove, amely egy japán nemzeti parkban elkövetett delfinmészárlást tár a világ elé rejtett kamerás felvételek segítségével; A tánckar című Broadway-musical felújításának folyamatát végigkísérő Every Little Step; valamint a Facing
Ali című film, amelyben Muhammad Ali nehézsúlyú ökölvívó előtt tiszteleg tíz korábbi ellenfele.

Esélyes az Oscar-jelölésre az amerikai élelmiszeriparról nem túl hízelgő képet festő Food, Inc.; a szemétgyűjtésből élő három egyiptomi fiú történetét elbeszélő Garbage Dreams, az Orvosok Határok Nélkül önkénteseinek munkájába bepillantást adó Living in Emergency: Stories of Doctors Without Borders; valamint a The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers, című film, amelyben maguk az érintettek mondják el Daniel Ellsberg történetét, aki 1971-ben az egész Egyesült Államokat sokkolta, amikor egy szigorúan titkos Pentagon-dokumentum nyilvánosságra hozatalával bizonyította, hogy 5 amerikai elnök is hazudott a vietnámi háborúról.

A 15 dokumentumfilm között szerepel a Mugabe and the White African című alkotás, amely azt mutatja be, hogyan szállt szembe egy fehér zimbabwei farmer földje védelmében Mugabe elnökkel; az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa, Sergio Vieira de Mello életébe és munkájába bepillantást nyújtó Sergio; az amerikai polgárjogi mozgalom történetét a zenén keresztül bemutató Soundtrack for a Revolution; a lassan járványos méreteket öltő Lyme-kórt és a korrupt amerikai egészségügyi rendszer tehetetlenségét felszínre hozó Under Our Skin; a legendás divattervezőt bemutató Valentino: The Last Emperor, valamint a Which Way Home, amely Közép-Amerikából az Egyesült Államokba tartó magányos, menekült gyermekek útját kíséri végig.

A most kiválasztott alkotások közül ötöt jelölnek majd a jövő évi Oscar-díjra. A jelöltek listáját február 2-án hozzák nyilvánosságra, a díjátadó ceremóniát pedig március 7-én tartják Los Angelesben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?