Michael Moore nem kaphat Oscar-díjat

2009.11.19. 12:39

A lehetséges 89-ről 15-re szűkítette az Oscar-jelölésre esélyes egész estés dokumentumfilmek listáját az amerikai filmakadémia. A most kiválasztott alkotások közül ötöt jelölnek a jövő évi Oscar-díjra.

Meglepetésre a listában nem szerepel Michael Moore Capitalism: A Love Story című új filmje. A kritikusai által megkérdőjelezett hitelességű filmeket gyártó Moore 2003-ban kapott Oscárt a Kóla, puska, sültkrumpli című filmjéért. Az a munka az amerikai fegyverviselés ellen foglalt állást. Michael Moore legújabb alkotása több mint 14 millió dollárt hozott eddig.

Az Oscar-díj szabályzatának idén összesen 89 egész estés dokumentumfilm felelt meg, a filmakadémia dokumentumfilmes szekciójának tagjaiból álló bizottság titkos szavazással döntött a szerdán nyilvánosságra hozott szűkített listáról.

Nem kerülhet az Oscar-jelöltek közé a Mike Tyson amerikai bokszolóról szóló Tyson, az elektromos gitár történetét Jimmy Page, The Edge és Jack White karrierjén és stílusán keresztül bemutató It Might Get Loud, valamint a Vogue magazin és főszerkesztőjének történetét bemutató The September Issue sem.

A szűkített listára felkerült Agnes Varda filmrendező, fotó- és videóművész önéletrajzi alkotása, a The Beaches of Agnes; a 2007-es mianmari felkelésbe egy független újságírócsoport kameráin keresztül betekintést adó Burma VJ; az idei Sundance Filmfesztiválon közönségdíjat nyert The Cove, amely egy japán nemzeti parkban elkövetett delfinmészárlást tár a világ elé rejtett kamerás felvételek segítségével; A tánckar című Broadway-musical felújításának folyamatát végigkísérő Every Little Step; valamint a Facing
Ali című film, amelyben Muhammad Ali nehézsúlyú ökölvívó előtt tiszteleg tíz korábbi ellenfele.

Esélyes az Oscar-jelölésre az amerikai élelmiszeriparról nem túl hízelgő képet festő Food, Inc.; a szemétgyűjtésből élő három egyiptomi fiú történetét elbeszélő Garbage Dreams, az Orvosok Határok Nélkül önkénteseinek munkájába bepillantást adó Living in Emergency: Stories of Doctors Without Borders; valamint a The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers, című film, amelyben maguk az érintettek mondják el Daniel Ellsberg történetét, aki 1971-ben az egész Egyesült Államokat sokkolta, amikor egy szigorúan titkos Pentagon-dokumentum nyilvánosságra hozatalával bizonyította, hogy 5 amerikai elnök is hazudott a vietnámi háborúról.

A 15 dokumentumfilm között szerepel a Mugabe and the White African című alkotás, amely azt mutatja be, hogyan szállt szembe egy fehér zimbabwei farmer földje védelmében Mugabe elnökkel; az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa, Sergio Vieira de Mello életébe és munkájába bepillantást nyújtó Sergio; az amerikai polgárjogi mozgalom történetét a zenén keresztül bemutató Soundtrack for a Revolution; a lassan járványos méreteket öltő Lyme-kórt és a korrupt amerikai egészségügyi rendszer tehetetlenségét felszínre hozó Under Our Skin; a legendás divattervezőt bemutató Valentino: The Last Emperor, valamint a Which Way Home, amely Közép-Amerikából az Egyesült Államokba tartó magányos, menekült gyermekek útját kíséri végig.

A most kiválasztott alkotások közül ötöt jelölnek majd a jövő évi Oscar-díjra. A jelöltek listáját február 2-án hozzák nyilvánosságra, a díjátadó ceremóniát pedig március 7-én tartják Los Angelesben.