Vegyesen fogadták a Mundruczó-filmet

2010.05.22. 12:23
Rövid tapsot kapott péntek este Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című magyar versenyfilm a sajtóvetítésén a 63. Cannes-i Filmfesztiválon. A díszbemutató szombat este lesz.

Néha nevettek a közönség soraiból, gyér taps is volt a 105 perces film közben a fesztiválpalota ezer férőhelyes Debussy termében, ami teljesen megtelt. Kevesen távoztak a film alatt, a végén rövid füttyel és tapssal fogadták a mozit.

A Cannes-ban megkérdezett kritikusok véleménye megoszlott a filmről: a Népszabadság írója, Csákvári Géza lelkes volt, ezt tartotta a rendező eddigi legjobb munkájának: "eddigi filmjeiből hiányzott a líraiság, ebben benne van". Gyenge Zsolt filmkritikus szerint a negyvenedik percig megvan a feszültség, de utána a kezdetinél jobban ragaszkodik az eredeti Shelley-regényhez, és ezzel elveszíti a megközelítés egyediségét.

A megkérdezett külföldi kritikusoknak nem tetszett, bár olyan vélekedést is hallottunk, mely szerint kiemelkedik a fesztivál mezőnyéből. Kritikákat nem tudunk idézni a filmről, hisz a helyi nyomtatott szaklapok már nem jelennek meg a market pénteki bezárása miatt, a francia sajtó, köztük a Le Monde, pedig vasárnap reagál.