Cameron megállítaná az olajszivárgást

2010.06.03. 14:43
Az Avatar rendezője felajánlotta segítségét a BP-nek, de nem kértek belőle. James Cameron a mélytengeri dokumentumfilmjeihez használt magánflottája és az általa ismert "okos emberek" sokkal nagyobb mélységben is dolgoztak, mint ahol elsüllyedt az olajfúrótorony.

"Az elmúlt hetekben én is - mint mindannyian - egyre növekvő borzadállyal és szívfájdalommal néztem, mi történik az öbölben, és azon gondolkodtam, hogy azok az idióták nem tudják, mit csinálnak" - mondta Cameron szerdán az All Things Digital technológiai konferencián. Arra nem tért ki, hogy pontosan kiket is ért "idióták" alatt.

Kedden egy tanácskozáson vett részt a Környezetvédelmi Hivatal washingtoni főhadiszállásán, ahol a kormánynak és a British Petrol társaságnak is felajánlotta segítségét, de mint megjegyezte: a brit energiaóriás "jóindulatúan" elhárította közreműködését. A Fehér Házzal még nem beszélt az ajánlatáról. Korábban mélytengeri dokumentumfilmjeihez használt magánflottáját is felajánlotta a kárelhárításhoz, ám arra sem tartottak igényt.

Az Avatar és a Titanic rendezője két dokumentumfilmet is készített az elsüllyedt Titanic roncsairól, és a forgatásokhoz használt távvezérlésű mélytengeri járművek kifejlesztésében maga is részt vett. Cameron úgy értékelte, hogy az olajszivárgás megfigyelésében és a vizsgálatban vehetnék hasznát tudásának. A filmes kijelentette, hogy ismer olyan "igazán okos embereket, akik sokkal nagyobb mélységben dolgoznak, mint ahol a kút fekszik". Ha nincs is tapasztalatuk az olajkitermelésben, sokféle mélytengeri járművet és felszerelést kezelnek, tudnak elektromos optikai szálrendszerrel dolgozni, mi több, megvan a műszaki felkészültségük, hogy a helyszínen cselekedjenek.