Három magyar film a Szarajevói filmfesztiválon

2010.07.20. 13:12

Hajdu Szabolcs, Kocsis Ágnes és Mundruczó Kornél filmje is indul a pénteken kezdődő szarajevói filmfesztivál fődíjáért, jelentette a Filmunió.

A játékfilmek versenyébe meghívott kilenc mozgókép közül hármat magyar rendező készített: a 25 ezer euróval járó fődíjért, a Szarajevó Szívéért Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal, Kocsis Ágnes Pál Adrienn és Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmje is versenyez.

Az idei Magyar Filmszemle fődíját elnyerő Hajdu Szabocs filmje szerepelt a Berlinale Fórum szekciójában, Mundruczó Kornél mozija az Arany Pálmáért versenyzett a cannes-i filmfesztiválon, Kocsis Ágnes alkotása pedig ugyanott elnyerte a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját. A magyar rendezők alkotásai mellett még egy versenyfilm, a bosnyák Jasmin Duraković Sevdah za Karima című műve is magyar részvétellel készült: a Tivoli Film koprodukciójában, az MMKA támogatásával.

A szarajevói díjakról döntő zsűri elnökségére idén Cristi Puiu román filmrendezőt kérték fel a szervezők.

A dokumentumfilmek 18-as mezőnyébe kapott meghívást Nagy István Sorsod Borsod című alkotása, mely a februári Magyar Filmszemlén különdíjat nyert. A magyar filmek díszbemutatójára Szarajevóban az alkotók jelenlétében kerül sor a hétvégén.

A fesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórum a szakmabeliek figyelmét a régióban készülő kiemelkedő filmtervekre irányítja. Idén tizenhat országból 90 filmterv pályázott a szakmai körökben nagyra tartott fórumon való részvételre, közülük Bogdán Árpád Halottlátók (The Necromancer), Hajdu Szabolcs Mirage, Kenyeres Bálint Tegnap (Hier) és Mátyássy Áron Weekend című forgatókönyvét fejlesztik a szarajevói Cinelink keretében.