A hobbit lesz a világ legdrágább filmje

2010.10.14. 17:00

A kétrészes Hobbit lesz a világ legdrágább filmje a maga 500 millió dolláros (96 milliárd forint!) költségvetésével, ha egyszer elkezdik forgatni. A forgatási költség irreálisnak hangzik. Peter Jackson A gyűrűk ura-trilógiát összesen 285 millióból forgatta le, de a kétrészes Hobbit ennek majdnem a duplája lesz. A gyűrűk ura 3 milliárd dollárt hozott a jegybevételből, és még hármat a dvd-eladásokból. Az eddigi legdrágább film a Karib-tenger kalózai 3. volt, 300 millió dollárból készült.

A forgatásról a következő hetekben döntés születhet, amint sikerül a producereknek megállapodinuk a szakszervezettel. Az új-zélandi színészszakszervezet, az NZ Actors Equity szeptember végén állt elő azzal az ötlettel, hogy újratárgyalnák a szerződési feltételeket, és még nemzetközi bojkottal is fenyegetőztek.

A producerek leültek velük tárgyalni, amit mindkét fél valamilyen szempontból eredményesnek tartott, most dolgoznak a részleteken, de Peter Jackson hozzátette, hogy a Warner Bros. a pénzügyi modellen dolgozik, amiből az is kiderül, hol forgathatják le a filmet.

A forgatás hónapok óta tolódik, korábban a válságba belerokkanó MGM pénzstopja, most pedig a színészszakszervezet hőbörgése miatt. Peter Jackson a harcok miatt azzal fenyegetőzött, hogy Kelet-Európába hozza a produkciót. A fentiekhez hasonló töketlenkedés miatt az eredeti rendező, Guillermo del Toro kilépett a stábból. A Gyűrűk Ura megrendezése után Jackson a trilógia előzményfilmjének szánt A hobbit producereként dolgozott az utóbbi két évben. A pénzügyi problémákkal küzdő MGM-et a Warner Bros. segíti ki, hogy összeálljon a büdzsé. A Hobbit első részét 2012-ben, a másodikat 2013-ban tervezik bemutatni.