BAFTA-val díjazták a Harry Potter-sorozatot

2011.02.03. 17:59

A filmművészethez való kiemelkedő brit hozzájárulást elismerő díjával jutalmazza a Harry Potter-filmsorozatot a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA).

Az Outstanding British Contribution to Cinema elnevezésű díjat 1978-ban alapította a brit szakmai testület Michael Balcon, a néhai legendás brit producer, Alfred Hitchcock pályafutásának elindítója tiszteletére.

A 2001-ben moziba került első Harry Potter-film óta a sorozat jelentős hatással volt a brit filmiparra. Az eddig elkészült epizódokra világszerte összesen 5,4 milliárd dollárért váltottak jegyet a nézők. A film kereskedelmi hasznán túl a nagyszabású produkciók lehetőséget nyújtottak tehetséges brit színészek és a brit filmes szakembergárda bemutatkozására.

A film főhősét alakító Daniel Radcliffe is úgy fogalmazott: a filmakadémia azt a "hihetetlen munkát" ismeri el, amelyet a film szereplői és stábja végzett az elmúlt tíz évben.

A díjat - amelyet korábban többek között Mike Leigh, Kenneth Branagh és Derek Jarman is elnyert -  J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzője és David Heyman producer veszi át február 13-án, a BAFTA filmes díjátadó gáláján.

A Potter-filmek összesen hét Oscar-jelölést és 28 BAFTA-jelölést kaptak az idők során.

A filmsorozat utolsó része, a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. idén kerül a mozikba.