A Nefmi meghallgatta a filmeseket

2011.02.07. 19:14

A Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) képviselői meghallgatták a játékfilmes szakmát egy hétfői találkozón. Alig egy hete annak, hogy a Mozgókép Közalapítvány alapítóit is összehívták egy pénteki találkozóra, majd a következő hétfőn meglepetésszerűen leváltották a négy állami stúdió vezetőjét. Konkrét ígéret, megállapodás most sem született, maximum az áprilisi filmszemle mellett felvetődött egy szeptemberi szemle ötlete is.

A kormányzat kezdeményezte megbeszélésen Elekes Botond, a kulturális államtitkárság kabinetfőnöke és Bokor Attila, a filmművészeti főosztály vezetője ült egy pulpituson, és a közönség soraiban a nagyjátékfilmeket gyártó producerek és filmesek képviselői közül jelentek meg ötvenen: többek között Mészáros Márta, Kamondi Zoltán és Janisch Attila rendezők, illetve Pataki Ágnes, Pusztai Ferenc, Kovács Gábor, Angelusz Iván, Muhi András, Sipos Áron, Szekeres Dénes producerek.

A több órás találkozón elsősorban azokról a producerekről esett szó, akik a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) rossz anyagi helyzete miatt nem kapják meg filmjeik után a szerződésben rögzített utófinanszírozást, így nem tudják fizetni a forgatásokra felvett hiteleiket. Egyesével felállították a jelentkező filmeseket, hogy mondják el a problémájukat, de választ nem kaptak. Elekes Botond azért hangsúlyozta, hogy az alapítvány tartozásaiért (amit legutóbb ötmilliárdosnak állapítottak meg) nem érzik úgy, hogy felelősséget kellene vállalnia a kormánynak. Arról azonban, hogy az alapítványnak lenne erre ingatlanvagyonként fedezete (amit szintén ötmilliárdra becsültek), nem esett szó.