Tarr Béla is nyerhet Berlinben

2011.02.18. 12:12

Tarr Béla új filmje, A torinói ló Aszgar Farhadi iráni rendező Nader and Simin: A Separation című alkotása lehet a kritikusok szerint esélyes a nagyjátékfilmnek járó Aranymedve-díjra a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szombat esti díjkiosztóján a Reuters szerint.

Tarr Béla filmjét egy apa és lánya elhagyatott életének kompromisszumok nélküli portréjaként emlegették, ami felvonultatja a rendező munkájának jellegzetes elemeit, így a hosszú snitteket és a kevés dialógust. 23 országba vették meg forgalmazásra.

Csütörtökön Aszgar Farhadi iráni rendező Nader and Simin: A Separation című filmjét tartották a legnagyobb favoritnak. A kritikusok szerint a művész nemcsak azért esélyes, mert munkája elismerésre méltó módon tárja fel az iráni társadalom osztálykülönbségeit és vallási hagyományait, hanem azért is, mert illeszkedik az iráni Berlinaleként jellemzett idei fesztiválba.

Jól fogadták a Margin Call című amerikai Wall Street-drámát, a 2008-as pénzügyi összeomlás történetét Kevin Spaceyvel, Demi Moore-ral és Jeremy Ironsszal a főszerepben. A kritikusok egy része a Schlafkrankheit (Álomkór) című német versenyprodukciót is szerette, illetve a Sundance-en futtatott Miranda July rendezését, a The Future-t.