Mi hozta a legnagyobb hasznot, ha nem a Titanic és az Avatar?

2011.03.24. 13:33

Minden idők legtöbb hasznot hozó mozija nem a Titanic és nem az Avatar, ennyit az elején elárulunk. De akkor mi? Csupa meglepetés a CNBC listája.

A 15. helyen A gyűrűk ura: A király visszatér áll a maga 111 millió dolláros költségvetésével és 1,2 milliárd dolláros bevételével. A nagy trükk egyébként az volt, hogy egyszerre forgatták a három részt, ami költséghatékonnyá tette a vállalkozást. Gondolták volna, hogy Robin Williams 1993-as Mrs. Doubtfire című vígjátéka 441 milliót hozott a 25 millió dolláros büdzsére? Mi nem.

Mrs. Doubtfire
Mrs. Doubtfire

Nem apróznánk el a listát, lehet böngészni, de levonjuk azt a fantasztikus következtetést, hogy nem kell nagy költségvetésű filmet készíteni minden áron, elég, ha csak jó és főleg szórakoztató darabot állítunk elő, mert az sokkal inkább megtérül. Ilyen volt a Keresd a nőt!, a Másnaposok, a Cápák, az 506 millió dollárt hozó Ghost vagy a Reszkessetek betörők is.

A listán egy igazi meglepetés van, a Mel Gibson rendezte Passió. A 35 millió dolláros költségvetés mellett a brutális, horrorisztikus és véres szenvedéstörténet igazi mozisiker lett, 612 millió dolláros bevételt ért el.

Passió
Passió

Az öt Oscar-díjas Amerikai szépség nagy sikere nem meglepő, de az 1977-ben forgatott Csillagok háborúja hatodik helye talán az, előrébb vártuk.

Az első öt között található John Travolta és Olivia Newton-John híres romantikus filmje, a Grease (Pomádé), ami 6 millió dollárból készült (az inflációval ez ma 20-nak felelne meg), közel 400 millió dollárt hozott. Ennél is sikeresebb volt a Micsoda nő, Julia Roberts és Richard Gere 14 millió dollárból forgatott közös mozija: 463 milliót hozott.

Micsoda nő
Micsoda nő

Az utóbbi évek filmjeit a Danny Boyle rendezte Gettómilliomos képviseli, ami 15 millió dollár alatti költségvetésével ért el 378 millió dolláros bevételt. A második helyen az E.T. áll, aminek a Boxofficemojo szerint 10,5 milliós költségvetésével (inflációval 25 millió) sikerült elérnie 793 millió dollár bevételt.

Gettómilliomos
Gettómilliomos

A meglepetés mégis az első hely, az ötmillió dollárból forgatott Bazi nagy görög lagzi 368 millió dolláros bevétele. Ez minden idők legnagyobb hasznot hozó filmje – legalábbis ahhoz képest, hogy mennyi pénzt fektettek az elkészítésébe.

Bazi nagy görög lagzi
Bazi nagy görög lagzi