A Civil jelentés nyerte a Los Angeles-i magyar dokumentumfilm-fesztivált

2011.04.04. 14:21

Gulyás János Civil jelentés című alkotása nyerte Los Angelesben a 2. Magyar Dokumentumfilm és Rövidfilm Fesztivált. A Los Angeles-i magyar főkonzulátus hétfői közleménye emlékeztetett arra, hogy az Ember Judit-díjat a közönség írásos szavazatai alapján ítélték oda Gulyás János filmjének. A díjazott alkotás mellett még Tóth Péter Pál Muzsikás történet, Papp Zsigmond Gábor Magyar retró, Szirmai Márton Szalontüdő és Fekete Ibolya Csángók című filmje került a legtöbb szavazatot kapott ötös csoportba.

A Los Angeles-i magyar főkonzulátus, a Dél-kaliforniai Egyetem Filmiskolája, a hidegháború történetével foglalkozó Wende Múzeum és a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház által szervezett, vasárnap véget ért tíznapos szemlén 31 alkotás versengett az elismerésért.

Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul szerint érdemes folytatni a jövőben is ezt a kezdeményezést, hiszen a magyar dokumentum- és rövidfilmek az amerikai közönségnek való bemutatkozás mellett hozzájárulnak a helyi magyar-amerikai közösségek magyar identitástudatának fenntartásához, a magyarországi problémákkal való azonosuláshoz.

A díjátadón megjelent Ember Judit lánya is, aki kifejezetten az ünnepség kedvéért repült texasi lakhelyéről Los Angelesbe. A neves magyar dokumentumfilm-rendezőnőről elnevezett elismerést 2010-ben alapította a Los Angeles-i főkonzulátus. Ember Judit Határozat című filmjét az American Film Institute beválasztotta minden idők 100 legjobb dokumentumfilmje közé.

A fesztiválon bemutatott filmeket magyarországi szakmai grémium választotta ki az elmúlt évek terméséből, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkársága, a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete, valamint a Magyar Filmművész Szövetség Dokumentumfilm Szakosztálya részvételével.