David Fincher simán lecserélte az operatőrét

2011.04.27. 13:39

A Tetovált lány-remake-t Svédországban készítő rendező a 145 napra tervezett forgatás 20. napján kirúgta a film addigi opreratőrét, a svéd Fredrick Backart-ot. A váltás nem érte váratlanul a szaksajtót, a Variety szerint csak idő kérdése volt, mikor kerül rá sor, inkább az a nagy rejtély, miért a viszonylag tapasztalatlan svéd operatőr kapta meg a melót az első körben.

Backart főleg reklám- és rövidfilmeket forgatott a projekt előtt, míg Fincher, akit az új hollywoodi generáció egyik legnehezebben kezelhető rendezőjeként tartanak számon, eddig sokkal tapasztaltabb operatőrökkel forgatott. Fincher ezúttal is egy régi ismerősét hívta fel, Jeff Cronenweth-et, akivel a Közöségi hálót forgatta, és akit korábban a Pánikszobához is felkért (Cronenweth akkor a K19 című Kathryn Bigelow-filmen melózótt, és nem vállalta).

Az operatőr lecserélése nem szokatlan húzás Hollywoodban, általában olyankor szokott előfordulni, amikor a rendező és az operatőr elképzelései nem találkoznak egymással. Backar azt nyilatkozta, hogy Fincherrel barátságban váltak el, és nincs benne semmi tüske.

Cronenweth első napjait kissé hektikusnak minősítette a Variety kérdésére, és azt mondta, szíve szerint ő filmre forgatna de Fincher a Pánikszoba óta csak digitális kamerákat használ, így meg kellett szoknia az új körülményeket, de már minden flottul megy.