no

Már Budapesten James Cameron új, 3D-s kamerarendszere

2011.05.23. 15:20

James Cameron, az Avatar és a Titanic rendezője Vince Pace operatőrrel közösen dolgozta ki a Fusion 3D elnevezésű kamerarendszert, ami szerintük forradalmasítja a jövő filmforgatásait. A Fusion 3D-t már Budapesten is használják, ezzel veszik fel Keanu Reeves 47 Ronin című filmjének egyes jeleneteit is.

A rendszer a Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken című Disney-film felvételeinél debütált, de innentől kezdve minden olyan filmben sztenderd felszerelés lesz, amihez a Camerpn-Pace párosnak köze van, legyen az az Avatar 2. és 3. része, más filmek, dokumentumfilmek, vagy akár tévésorozatok. A Fusion 3D újdonsága az ún. moduláris, x frame rendszer, aminek segítségével a 3D-ben felvett filmek forgatása során használt berendezések méretét lehet csökkenteni. A jelenleg használt kamerákkal ugyanis az a legnagyobb probléma, hogy túl nagyok és nehézkesen mozgathatók.

cameron

Pace és Cameron elképzelése az volt, hogy az új rendszer alkalmas legyen arra, hogy külső helyszíneken is villámgyorsan felállíthassák, rögzített kamerákból kézi- vagy steadicammé alakíthassák, és mindezt kint a terepen, akár Hawaii dzsungeleiben is meg lehessen valósítani. A Fusion 3D 30-40 százalékkal kisebb komfigurációkban érhető el, mint a többi, hasonló tudású, 3Ds kamerarendszer, Pace célja pedig az, hogy a jövőben a kis költségvetésű független filmektől egészen a százmilliós büdzséből dolgozó blockbusterekig ezeket használják az operatőrök, mivel  moduláris felépítése miatt bármilyen igényeket ki tudnak elégíteni vele.

Mivel az Avatarhoz hasonló, nagyszabású 3D-s produkciók évente elég kis számban készülnek, Pace és Cameron a tévésorozatoktól várja az áttörést hosszú távon. A Hollywood Reporternek nyilatkozó Pace elmondta, hogy ez a vállalkozásuk igazén kifizetődő majd akkor lesz, ha a most még gyerekcipőben járó 3D-s televíziózáshoz 3D-ben forgatják a sorozatepizódokat, valamint akkor, ha a természetfilmesek is rákapnak az új technológia ízére. A Fusion 3D fejlesztését a két filmes tíz léve kezdte el, azóta a Tianic roncsáról készített dokumentumfilmben, a Transformers 3-ban és a most bemutatott Karib-tenger kalózai 4-ban használták.