Csütörtökön startol a 21. Mediawave

2011.05.30. 13:52

Június 2-11. között, 21. alkalommal rendezik meg a Mediawave – Fényírók Fesztiválja Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivált, ezúttal Szombathelyen. Az idei Teremtő nő, illetve Veszélyeztetett (mű)fajok tematikákkal tarkított fesztiválra 1276 nevezés érkezett 85 országból, ebből az előzsűri 73 filmet válogatott be a programba (9 játékfilm, 17 kisjátékfilm, 24 animációs film, 9 kísérleti film, 14 dokumentumfilm).

A játékfilmes zsűriben Vivi Dragan Vasile román operatőr és Damjan Kozole szlovén rendező mellett Durst György producer kapott helyet, az animációs, kísérleti- és dokumentumfilmes zsűriben pedig Priit Tender észt animációs rendező, Boris Mitic szerb dokumentumfilmes rendező és Varga Sínai Gizella iráni festőnő fognak dönteni a győztesekről. A játékfilmek közt szerepel többek között Isabelle Hupert Különleges bánásmódja, amiben a francia színésznő luxusprostit alakít, és a díjhalmozó Testvér is, ami arra keres választ, hogy a venezuelai rögvalóságban létezik-e út a sztárfocisták világába egy nincstelen testvérpárnak.

Bár az első hétvége fő produkciójának szánt BaBa ZuLa zenekar az utolsó pillanatban lemondta a koncertet, helyettük a szintén török származású Fatima Spar és zenekara, a szvingbe oltott világzenét játszó Freedom Fries ugrott be. Saját programjával és magyar zenészekkel együttműködve is bemutatkozik a svájci-osztrák Living Room duo, melynek egyik tagja, Manu Delago a fesztivál után Björkkel vonul stúdióba.

Szombathelyen fog először együtt játszani egy magyar, francia, német és amerikai zenészekből álló csapat, akik reggae lemezt készítenek a fesztivál zárónapjára. Ferenczi György és Both Miklós szintén műhelymunkában fog fiatalokkal együtt alkotni, de saját zenekaraikkal a Rackajammel és a Naprával is színpadra állnak. Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján népzenészek és néptáncosok is érkeznek a Felvidékről és a Gyimesből.

Fellép még: Zsoldos Báró Zoltán és zenekara, a szombathelyi Easys, a budapesti free rock Dorota, az Irie Maffia két frontemeberének (Sena és Busa Pista) saját jazz-hiphop formációja, a Párizsban élő, vajdasági zongorista, Stevan Kovacs Tickmayer, Andreya Triana, soul- downtempo énekesnő, a cseh DVA zenekar, a Shukar Collective, roma énekesekkel és bukaresti dj-kkel, valamint a 25 éves jubileumát koncerttel, kiállítással, könyv- és filmbemutatóval ünneplő Tudósok. Részletes program a Mediawave honlapján.