Moszkvában versenyez Elek Judit filmje

2011.06.02. 16:02

Az A-kategóriás fesztiválon Elek Judit Visszatérés című filmje a moszkvai nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozik be. A június 23-án kezdődő fesztivál negyedik napján tartott premieren a forgatókönyvét is jegyző Elek Judit és a főszereplő Kathleen Gati is részt vesz Moszkvában.

A magyar-román koprodukcióban svéd közreműködéssel készült film főszereplője a Los Angeles-ben élő Kathleen Gati. A történet szerint egy erdélyi faluban gyerekként élte túl a holokausztot, majd Svédországban telepedett le. Amikor 1980-ban először látogat vissza családjával a szülőföldjére, elveszettnek hitt gyerekkorának emlékei megelevenednek, és szembesül Ceausescu diktatúrájának nyomasztó valóságával, és a férje és húga között kibomló szerelemmel.

A film személyes hangvételű, több idősíkon futó történet, ami a rendező Elek Judit egyik leglíraibb filmje. Az életrajzi ihletettségen túl az alkotás irodalmi alapjául Mészöly Miklós Szárnyas lovak című novellája, illetve Marguerite Duras Nyáron, este, fél 11-kor című kisregénye szolgált. Az alkotást Berger László fényképezte, Elek Judit a producere is a filmnek, koproducere Cornelia Palos.

A fesztivál díjairól, köztük a Moszkva védőszentjét mintázó Szent György-díjról, nemzetközi zsűri dönt Geraldine Chaplin világhírű színésznő elnökletével. A díjátadó július 2-án lesz a moszkvai Puskin filmszínházban.