Magyar filmesek Romániától Portugáliáig

2011.06.03. 14:12

Romániában, Lengyelországban és Portugáliában mutatkoznak be magyar filmek és alkotóik az elkövetkező napokban, közölte a Filmunió.

Az idén 10. születésnapját ünneplő kolozsvári Transilvania filmfesztiválon jövő szerdán - a korábbi évek hagyományait őrizve - magyar napot tartanak. Műsorra tűzik A torinói ló (rendező: Tarr Béla), A zöld sárkány gyermekei (Miklauzic Bence), az Antigoné - Avagy Erdélyben, filmet, együtt (Jakab-Benke Nándor), a Czukor Show (Dömötör Tamás), a Kolorádó Kid (Vágvölgyi B. András), a Vespa (Groó Diana) és a Csicska (Till Attila) című alkotást.

A kolozsvári közönségnek a filmek alkotóival is alkalma lesz találkozni, köztük a Czukor Show-ban szereplő Árpa Attilával, A torinói ló hangutómunkáit végző ifj. Erdélyi Gáborral, valamint két rendezővel, Till Attilával és Vágvölgyi B. Andrással. A pénteken kezdődő mustra napjainkra a kelet-közép-európai térség vezető szakmai találkozójává nőtte ki magát, a jubileumi kiadásra 45 országból 220 film érkezik.

Gdyniában a lengyel nemzeti filmfesztiválon vetítik Kocsis Ágnes Friss levegő és Pál Adrienn című filmjeit, Török Ferenc Overnight és Koccanás című alkotásait, valamint Pálfi György Európa Filmdíjas munkáját, a Hukklét. A hétfőn kezdődő filmfesztiválon idén külön programot szentelnek Közép-Európa filmeseinek; a seregszemlére Kocsis Ágnes és Török Ferenc is elutazik.

Portugáliában, a Festroia nevű rangos filmfesztiválon Szirmai Márton Szalontüdő című rövidfilmjét vetítik. Az Atlanti-óceán partján fekvő Setúbalban ma kezdődő szemle legjobb elsőfilmjét jutalmazó zsűrijébe Moldoványi Ferenc rendező-producer is hivatalos. Kárpáti György a művészmozik nemzetközi szövetsége, a CICAE zsűrijének a tagja a fesztiválon, ami 40 országból 180 filmet vonultat fel.