Botka közbelépett a moziügyben

2011.06.22. 19:08

A szegedi Belvárosi mozi megnyitásához szükséges karbantartási munkák elvégzésére kötelezte a filmszínházat működtető önkormányzati cég vezetőjét Botka László polgármester. A politikus közölte: írásban kötelezte Sódar István ügyvezető igazgatót arra is, hogy azonnali hatállyal biztosítsa a mozi folyamatos működését.

Az ügyvezető igazgató hétfőn jelentette be, hogy egy – érintésvédelmi és tűzveszélyességi problémák miatt hozott – tűzoltósági határozatra hivatkozva keddi határidővel a háromtermes filmszínháznak és a Grand Café mozinak otthont adó épület bezárásáról döntött.

Botka László közölte: a tűzoltóság 2010 decemberében ellenőrizte a Belvárosi mozi épületét, ehhez a működtető Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-től nyolc dokumentumot kért. A szükséges igazolások közül hetet a cég határidőre be is nyújtott, a villamos berendezések tűz- és érintésvédelmi megfelelősségét igazoló anyagot azonban nem adta be, és ezt azóta sem pótolták.

A fenntartó önkormányzat az elmúlt fél évben semmilyen jelzést nem kapott arról, hogy probléma lenne a mozi villamos berendezéseivel – közölte Botka László, aki mint mondta, maga is csak a sajtóból értesült a bezárásról.

Az önkormányzat által megbízott szakértő véleménye szerint a megfelelőségi igazolás kiadásához szükséges karbantartási munkák egy hét alatt 863 ezer forintból elvégezhetők – mondta a politikus.

A polgármester közölte, az ügyvezetőnek sem oka, sem joga nem volt a mozi bezárásáról dönteni, ezért a szegedi közgyűlés június 30-i ülésén kezdeményezni fogja felmentését.

Sódar István az elhangzottakra reagálva hangsúlyozta: a tűzoltóság döntése egyértelmű, az épület tűzveszélyes berendezéseit le kell kapcsolni. Ahogy sikerül kijavítani a hibákat, a mozi újra kinyit.