Jim Carreynek csak guánótrón jut

2011.06.27. 10:19

Utoljára 2009-ben láthattuk Jim Carrey-t a mozikban: rajzfilmarcot kapott, és a karácsonyi szellemek fejbevágós-magasból leejtős Tom&Jerry-terrorja hatására szívtelen milliomosból kedves nagybácsi lett. Az új Carrey-film, a Mr. Popper pingvinjei átmentette a Karácsonyi énekből a havat meg a faék egyszerűségű jellemfejlődést, és összegyúrta a sztár régi vicceivel.

Jim Carrey most is állatokkal ökörködik és mellé lassítva fut, mint az Ace Venturában. És persze nem törődik a kisfiával, akárcsak a Hanta Boyban, és idiótább pofákat vág, mint a Maszkban meg a Dumb és Dumberben. Mi ezzel a bajom? Csak annyi, hogy a színész a jelek szerint megrekedt a 90-es években, és azt hiszi, még mindig vicces, ha egy grimaszoló félkegyelműnek 49 évesen is folyamatosan állatok fossák le a cipőjét és gyerekek rúgják tökön vagy fejen a labdájukkal.

A Mr. Poppernek nemcsak a főszereplője és a humora, de a sztorija is naftalinszagú. Bár az alapanyag egy 1938-as meseregény volt, a forgatókönyv olyan lett, mintha még 96-ban dobálták volna össze, az akkor divatos panelekből. A karrierista apuka elhanyagolja a szeretteit, de történik vele valami rendkívüli, így egy csomó viccesnek szánt seggreülés és helyzetkomikum árán a film végére teljes lesz a családi béke (lásd Hull a pelyhes, Hanta Boy és társai). A kötelező aranyos kiskutya helyett ezúttal büfögő-táncoló pingvineket kapunk, a nagy feszültségforrás pedig elvileg az, hogy a kőszívű ingatlanspekuláns apa vajon ledózerolja-e a stáblistáig a New York-i Central Park utolsó meghitt kis családi éttermét egy újabb irodaházért?

Lehet, bennem van a hiba, de Jim Carrey gumiarcán meg a seggreesős viccein ma már nem tudok nevetni, pedig régen imádtam a Maszkot meg a Dumb és Dumbert. A falnak rohanó és sugárban fosó pingvineken is csak 10 éves gyerekek röhögtek vinnyogva a nézőtéren, bár valahol azért nekik is joguk van megismerni az infantilis Ace Venturát. Még akkor is, ha az állatbolond nyomozó időközben ráncosodó, önismétlő bohóc lett, akit végre nyugdíjazni kellene a vígjátékiparból, hogy az Ember a Holdonhoz vagy a Makulátlan elméhez hasonló, jó filmeket forgathasson.

IMDb: 5,7 pont

Rottentomatoes: 46%,

Index-ítélet: 4/10

 

Így készült a Mr. Popper pingvinjei

A moziban még úgy tűnt, a pingvinek mindenhol béna CGI-vel lettek Jim Carrey mellé rajzolva, pedig sokszor igaziak ugráltak a színész körül. Az alábbi, 16 perces werkvideóban nemcsak a forgatáson tipegő, hús-vér frakkosokat láthatjuk, de a képbe néha belógó idomárjukat is, aki haldarabokkal próbálja rávenni az állatokat, hogy ne hagyják ott a jelenet közepén Jim Carrey-t.