Vannak, akik dicsérik a Transformerst

2011.06.30. 10:59

Amíg Michael Bay harmadszor is bemutatja az óriásrobotok harcát, Tom Hanks Julia Robertsszel flörtölget munkanélkülis filmjében. A héten a szerbek is drámázva romantikáznak. Premierek.

Transformers 3

Harmadszorra is összecsapnak a mozikban az űrből jött autobotok és álcák, a lábuk között rohangáló Sam Witwicky-nek (Shia LaBeouf) pedig  nemcsak a világot, a friss párkapcsolatát is meg kell mentenie. Megan Foxot ugyanis a producer Steven Spielberg rúgatta ki, miután a színésznő lehitlerezte a keménykezű rendezőt, Michael Bay-t, aki végül egy korábbi reklámfilmjéből választotta ki az új főhősnőt, Rosie Huntington-Whiteley-t (ő amúgy Jason Statham csaja). Bár az Access Hollywood munkatársa szerint a Transformers 3 "a leglátványosabb 3D-film az Avatar óta"  és a New York Times is a "Michael Bay legjobb filmje" jelzőt aggatta rá, negatív véleményből több van, és ezt a Rottentomatoes kritikákat gyűjtő oldalán kialakult 38 százalék is jelöli. Roger Ebert sztárkritikus szerint "a Transformers 3 látványvilága unalmas, a története zavaros, a papírmasé karaktereknek ostoba párbeszédeket írtak", a Variety "élőszereplős rajzfilm"-nek nevezte, a Boston Globe munkatársát pedig az őrületbe kergették az egysoros mondatok és sok amerikai lobogó. Bevételi adatok még nincsenek, a Transformer 3-at kivételesen az amerikaiakkal egy időben láthatjuk. (IMDb: 7,3, Rottentomatoes: 38 százalék, Index-ítélet: 5/10)

Larry Crowne

Tom Hankset utoljára 2009-ben, az Angyalok és démonokban láthattuk a moziban, az elmúlt években inkább csak a hangját adta kölcsön (még mindig ő volt Woody a Toy Story 3-ban és a narrátor a Hős alakulatban) vagy producerkedett. Az egyszerű ember is lehet az élet császára-életérzést hasznosította megint: a címszereplő háborús veterán Larry Crowne-t kirúgják a szupermarketből, de ahelyett hogy depresszióba esne, boldogan beiratkozik egy főiskolára. Ahol természetesen felfedezi rejtett retorikai képességeit, és még az otthon elhanyagolt tanerővel (Julia Roberts) is összejön. Hanks maga írta a forgatókönyvet, rendezte a filmet és látta el a produceri teendőket, a Hollywood Reporternél mégsem örültek, hogy romantikus vígjátékba csomagolta egy állástalan férfi drámáját. Az Empire Magazine szerint "Tom Hanks még mindig végtelenül rokonszenves és elbűvölő". Az amerikai bemutató július 1-jén lesz, bevételi adatok még itt sincsenek. (Rottentomatoes: 40 százalék a kritikusok, 78 százalék a nézők értékelése)

Tilva Ros

A fiatalokból álló magyarhangya forgalmazócég ezen a héten egy szerb romantikus filmet mutat be. A főszereplő két Jackass-rajongó, deszkás tinédzser, Toda (Marko Todorovic) és Stefan (Stefan Djordjevic), akik csöndes harcot vívnak egy Dunja nevű lányért (Dunja Kovacevic). Toda az egyik ökörködése alkalmával súlyosan megsérül és kórházba kerül, ahol szembesül a szomorú valósággal: mivel suliba már nem jár, dolgoznia kell, hogy legyen egészségbiztosítása. A Tilva Ros a felnőttek világába csöppenő, barátaitól elhidegülő srác drámáját mutatja be, csupa elsőfilmes, fiatal színésszel.