Tarr Béla filmjét Lux-díjra jelölték

2011.07.05. 12:22

Tarr Béla rendezői búcsúja, A torinói ló című díjnyertes alkotás is szerepel az Európai Parlament (EP) által odaítélt Lux-díj tíz esélyese között, a jelöltek sorában további két magyar koprodukció van.

Az Európai Parlament a szombatig tartó 46. Karlovy Vary-i filmfesztiválon ismertette az idei Lux-díjért versengő filmek listáját - jelentette be honlapján az EP. Az előválogatást követően Tarr Béla filmje mellett az esélyesek közé került Athina Rachel Tsangari rendező Attenberg című filmje, amely Görögországot képviseli, Jerzy Skolimowski Ölésre ítélve című, magyar-lengyel-ír-norvég koprodukcióban készült alkotása, Nanni Moretti olasz-francia együttműködésben készült pápafilmje, a Habemus Papam, valamint Aki Kaurismäki finn rendező Le Havre című munkája.

A tízes listán szerepel még a francia Robert Guédiguian Les nieges du Kilimandjaro (A Kilimandzsáró hava) című alkotása, Marian Crisan magyar-román-francia koprodukcióban készült filmje, a Morgen, Raúl Ruiz portugál rendező Mistérios de Lisboa (Lisszabon titkai) című filmje, Wim Wenders 3D-s táncfilmje Pina Bausch német koreográfusról és Ruben Östlund svéd-francia-dán koprodukciója, a Play (Játék).

A Lux-díjat 2007-ben alapította az Európai Parlament a film- és a kreatív művészet támogatására. Az elismerésről az EP-képviselők döntenek. A jelöltek közé rendszerint olyan filmeket válogatnak be, amelyek Európát és az itt élők életének egy-egy szeletét - vágyaikat, félelmeiket, meggyőződésüket, identitásukat - mutatják be. A jelöltek listáját az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottsága által kinevezett zsűri állítja össze. A testületben producerek, filmforgalmazók, filmfesztiválok szervezői, kritikusok és a díj korábbi nyertesei foglalnak helyet.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan az idei nyertes alkotást is az EU 23 hivatalos nyelvén feliratozzák és minden tagállamban be is mutatják.

Magyar film még nem kapta meg a díjat, a jelöltek között azonban több magyar vagy magyar koprodukcióban készült alkotás is szerepelt, többek közt Mundruczó Kornél Delta és Hajdu Szabolcs Bibiliothéque Pascal című munkája.