Zavaros történettel jön az Alien előzményfilmje

2011.07.19. 08:03

Amikor úgy egy éve kiderült, hogy Ridley Scott csak elkészítené az Alien-franchise előzményfilmjét, minden igazi scifi-geek szájában összefutott a nyál. Azt az ígéretet kaptuk, hogy megtudjuk, honnan származik az a gigantikus űrlény, aminek lezuhant űrhajójában az Alien-tojásokat megtalálja a Nostromo legénysége, és amit Space Jockey-nak neveznek, mindezt Scott megfejelné 3D-ben hentelő Alienekkel és sok vérrel, szóval minden olyasmivel, amitől a franchise jobb darabjai működnek.

scott

Idén márciusban jött a feketeleves, a film Prometheus címmel kerül mozikba, és ugyan az Alien-univerzumban játszódik, és a díszletek tervezésében az eredeti Alien-t megtervező HR Giger is részt vesz, de nem előzményfilm lesz, hanem egy teljesen más történet. Ekkor már sajnos szó sem volt a Space Jockey-ről, sőt, az Alienekről sem, teljesen különálló alkotásról volt szó.

A Slashfilm június 28-án egy Damin Lindelof forgatókönyvíróval folytatott beszélgetés során megtudta, hogy a Prometheus írása során azt tartotta szem előtt, hogy egy igazi prequel elkészítése során arra kell törekedni, hogy a nagy csavarokat ne tegyük egyértelművé, például a Birodalom visszavág emlékezetes coming outja (Luke, én vagyok az apád) a Csillagok háborúja előzményfilmek ismeretében már soha nem fog akkorát ütni, mint azok előtt. A Prometheus története ezek alapján valóban az Alien-univerzumban játszódik, de nem azokkal az eseményekkel, és azok előzményeivel foglalkozik, amiket már ismerünk.

Az io9.com június 29-én lehozott egy szinopszist, amiről azt állította egy forrásuk, hogy a Prometheus története:

A film 2058-ben játszódik, és azzal indul, hogy afrikai ásatások során bizonyítékokra lelünk arra vonatkozóan, hogy az emberi fajt egy másik értelmes faj hozta létre, mesterségesen (a Space Jockey-k). Ők terraformálták a bolygót is, hogy élhető legyen, és így tovább. Az is kiderül, hogy honnan jöttek teremtőink, így a Weyland vállalat elindítja a Prometheus nevű űrhajót, hogy meglátogassa őket.

A fénysebességgel közlekedő hajó évekkel később elér a Zeta Riticuli rendszerbe, ahol találkozunk a minket gyártó ET-vel, és egy még távolabbi galaxisba utazunk. Teremtőink nagyon jó fejek, és megosztanak velünk mindenféle biotechnológiai titkot, de a legénység egy tagjának ez sem elég, és ellopja a terraformálás dokumentációját, vagy mit, és kitör a balhé. Mestereink idegbetegek lesznek, és a menekülő hajóra küldik azt a biolgógiai fegyvert, amivel a terraformálásra ítélt bolygókat megtisztítják az élővilágtól, az Alieneket. Mi azonban okosak vagyunk, és valahogy megbuheráljuk a ránk támadó rovarszerű lényeket, akik kiírtják az egész bolygót - de egy hajó elmenekül, és megindul a Föld felé.

Ez azért elég alienes.
Ez azért elég alienes.

A Fox erre a szinopszisra udvariasan csak annyit reagált, hogy nem is állhatna messzebb attól, amit Ridley Scott éppen Izlandon forgat, és egy nyúlfarknyi közleményben hivatalosan bejelentették, miről szól a Prometheus:

Ridley Scott, a legendás rendező visszatér ahhoz a műfajhoz, aminek stílusára oly nagy hatást gyakorolt. Új filmje egy eredeti történet, egy epikus scifi-kaland, ami a világegyetem legveszélyesebb vidékein játszódik. A filmben egy csoportnyi tudós és felfedező lélegzetelállító útra indul, ami fizikális és mentális korlátaikat feszegeti, amikor egy idegen világon ragadnak, ahol megtalálják a választ létünk legalapvetőbb kérdésére.

Ezzel nem lettünk beljebb, és őszintén szólva az állítólagos szinopszis és a hivatalos nem teljesen zárja ki egymást. Ami biztos, hogy a film forog, a helyszín egyelőre Izland, ahol úgy 15 percnyi anyagot rögzít majd a stáb. A film szereplői is ismertek (nem semmi lista): Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Ben Foster, Guy Pearce, Noomi Rapace, Logan Marshall-Green, Kate Dickie és Sean Harris. A bemutatóra 2012 június 8-án kerül majd sor.