Kiakadtak Oprah Winfrey Oscar-díján

2011.08.04. 13:57
Oprah Winfrey
Oprah Winfrey

Kiakadtak az amerikai filmes újságírók Oprah Winfrey tiszteletbeli Oscar-díján.

A kritikusok szerint el kell ismerni Oprah Winfrey jótékonykodásait és tevékenységét a tévéiparban, de ez egyáltalán nem elégséges egy Oscar-szoborhoz. Három filmben szerepelt, háromnak volt a producere, és rengeteg tévésorozatnak. A Los Angeles Timesban ostoba döntésnek nevezte Patrick Goldstein Winfrey díját, főleg azután egy hónappal, hogy felröppent, a tévés vezeti majd a gálát. Goldstein szerint más afro-amerikai filmest is lehetett volna választani, akik a humanitárius munkában is részt vesznek, ha már ez volt az Akadémia szándéka.

Az elképesztően népszerű, és elsősorban tévés munkássága miatt legendás Oprah Winfrey két fontos filmben szerepelt, az 1985-ös, Steven Spielberg rendezte Bíborszínben, és az 1988-as Rabszolgalelkekben (ennek producere is volt). Előbbiért a mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra is jelölték. Executive producere volt a 2009-es, két Oscart elhozó A boldogság árának (Precious).

A Hollywood Reporterben rá is kérdeznek, hogy vajon csak a tévés nézettség miatt döntöttek Winfrey mellett. A díjat az Oscar-gálától függetlenül, november 12-én adják át.

A támadások okán az Akadémia sietett megvédeni Winfrey-t, aki szerintük nagyon sokat adott az embereknek (állítólag 500 millió dollárt jótékonykodott el) amellett, hogy az Akadémia tagja, Oscar-jelölt és filmproduceris, és ez már bőven elég ahhoz, hogy megkapja a díjat.

Morgan Freeman és James Earl Jones
Morgan Freeman és James Earl Jones

A Jean Hersholt humanitárius díjat megkapta már Gregory Peck, Frank Sinatra, Charlton Heston, Audrey Hepburn, Paul Newman, Quincy Jones. Oprah Winfrey együtt kapja meg a díjat James Earl Jones színésszel és Dick Smith sminkessel. Az újságírók szerint nem lehet velük együtt emlegetni Winfreyt.