A romagyilkosságokról forgat Fliegauf

2011.08.09. 12:42 Módosítva: 2011.08.09. 12:54

Július közepe óta forgatja új filmjét Fliegauf Benedek a Cegléd melletti Csemőn. A Szállnak a varjak című film történetét a romagyilkosságok inspirálták, de a történet nem követi a valóságban megtörtént eseményeket.

A film egy cigány család átlagos hétköznapját mutatja be, "amelynek végén normális ésszel nem gyilkolják meg az embert" - nyilatkozta a film producere, Muhi András a Magyar Nemzetnek. Az elkövetők azonban arctalanok maradnak a filmben, és a borzalmak sincsenek ábrázolva a maguk véres valóságában.

A filmet amatőr szereplők játsszák, a cél az, hogy a film hitelesen és természetesen hasson, "hogy a gyanútlan néző alkalmasint azt hihesse, ez egy dokumentumfilm". A Szállnak a varjak forgatása augusztus végén ér véget, a premiert egy jelentős nemzetközi fesztiválon szeretnék tartani, a producer reményei szerint a jövő évi Berlinálén, ahol Fliegauf Rengeteg és Dealer című filmjét djazták.

A Szállnak a varjak munkacímen futó produkció 192 millió forintból forgott volna, ám a Magyar Mozgókép Közalapítvány pénzeinek zárolásával a film költségvetése összeomlott. Jelenleg kevesebb mint a feléből, mintegy 90 millió forintból dolgozhatnak. Ebben már benne van az a 70 ezer euró is, amit az Eurimages-tól, az Európa Tanács filmalapjától kaptak.

"Rengeteg helyről szedtük össze a pénzt, most egy francia-német-magyar koprodukcióról beszélünk. Ez a film jól leírja a magyar művészfilm-finanszírozás helyzetét. Mécs Mónika producer munkája nélkül nem hiszem, hogy összejött volna a film" - nyilatkozta Fliegauf Benedek az MTI-nek, aki szerint télre, körülbelül januárra végeznek majd az utómunkákkal.