500 éves vámpírt fogtak Texasban

2011.08.23. 09:07

A 19 esztendős Lyle Monroe Bensley jelenleg a texasi Galveston megyei börtönben várja pszichiátriai értékelését, illetve azt, hogy letegyék érte a betörésért és bűncselekmény elkövetésének szándékáért kiszabott 40 ezer dolláros (7,6 millió forint) óvadékot. A testékszerekkel, illetve tetoválásokkal teli férfi sziszegett, morgott és mindössze egy bokszeralsót viselt, amikor rátaláltak egy parkolóban. Azt állította magáról, hogy egy 500 éves vámpír, akinek táplálkoznia kellett - mondta Jeff Heyse helyi rendőrkapitány. Majd hozzátette: az áldozat sértetlenül megúszta a támadást.

A vámpírok már Bram Stoker 1897-es Drakula című regénye óta a legnépszerűbb irodalmi karakterek közé tartoznak. Az irántuk való rajongás - amely különösen a fiatalabb nemzedékre jellemző - az Alkonyat című könyv-, és mozi-, valamint a True Blood című televíziós sorozatok hatására erősödött meg az utóbbi időkben.

"Úgy gondolom, hogy a vámpírok a mindannyiunkban ott lévő kívülálló és ragadozó metaforájaként működnek" - mondta Anne Rice, akinek Vámpírkrónikák című regénysorozata már az 1970-es évek óta megbabonázza a horror szerelmeseit. "Mindannyian jól ismerjük a magány pillanatait, az elidegenedés érzetét, azt a titkos önmagunkat, amely fél kitenni magát mások ítéleteinek. Vagyis amikor pont úgy érezzük magunkat, mint a vámpírok" - mondta az írónő, akinek olvasói a vámpírok romantikus oldalát részesítik előnyben.

A Texasi Egyetemen vámpírkurzust oktató Thomas Garza szerint a fiatalok azért vonzódnak a vámpírokhoz, mert ezek a lények képesek kijátszani a halált és örökre gyönyörűk, erősek, illetve fiatalok tudnak maradni. A popkultúra modern vámpírjai sokkal vonzóbbak, barátságosabbak és jól öltözöttebbek, mint elődjeik.

"Azt kell mondjam, hogy elsősorban az Alkonyat-sorozat tette rajongóvá a fiatalokat. A főszereplő Edward ugyanis egy nagyon +biztonságos+ vámpír" - mondta. "Jóképű és bár megvan a vonzalom Bella és közte, mégis visszafogja magát. Kimehet a napfényre, sőt még csillog is tőle... és hát Volvóval jár" - tette hozzá.

Bensley esetéhez hasonlóan a "vámpír identitás" felvétele más bűncselekményekben is fontos szerepet játszott. Még 1996-ben egy 16 éves kentuckyi fiú a Vámpír: a Maszkabál című szerepjáték megszállottjaként rávett három másik kamaszt, hogy menjenek vele Floridába és öljék meg korábbi barátnőjének a szüleit.

Két évvel később letartóztattak egy San Franciscó-i férfit, aki azt állította magáról, hogy egy kétezer éves vámpír. Ő négy hajléktalan torkát vágta el, akik közül egy életét vesztette. Egy 1949-ben, Angliában elfogott sorozatgyilkos pedig állítólag mind a hat áldozatának a véréből megivott egy-egy bögrényivel.