A nyár mozis buktái

2011.09.02. 00:30

Sok csalódást hozott a nyár a mozikban, és nemcsak a nézőknek, hanem a gyártóknak is. Meglepetésre az olyan alapos marketinggel felépített film, mint a Cowboyok és űrlények is elhasalt, ahogy a feleslegesen erőltetett Conan is. A Hollywood Reporter összeállította a nyár mozis buktáit. Ryan Reynolds két filmmel is felkerült a listára, talán nem véletlenül.

A Cowboyok és űrlények szórakoztató marhaság lehetett volna, ha a Vasembert jegyző Jon Favreau-nak kicsit több ötlete és bátorsága van. Kritikánkban is értetlenkedtünk ezen, mert az ötlet, hogy keverje a western zsánert az űrlényessel, nem reménytelen, sőt Daniel Craig és Harrison Ford sem. A 163 millió dolláros költségvetést eddig nem tudta visszahozni a film: 93 milliót kerestek vele Amerikában, és mindössze 35-öt a világ többi pontján.

Tom Hanks rendezett magának egy filmet, maga mellé Julia Robertset hívta meg, hátha kettősük sikerre visz egy egyszerű, kedves, néha bárgyú szerelmi történetet. A film a negyedik helyen nyitott a premier hétvégéjén, azóta 52 millió dollárt kalapozott össze.

A nyár általában könnyed, a szuperhősöket is nagyobb lelkesedeéssel engedik a nézőkre a stúdiók. Ezek közül A zöld lámpás kitűnt, mert rossz és béna film volt. A 200 millió dolláros költségvetését éppen csak visszahozta, pedig sokat vártak tőle. Amerikán kívül a Cowboyok és űrlényekhez hasonlóan ez sem ment.

Szintén Reynolds számlájára írjuk, hogy a Jason Batemannel előadott Testcsere megbukott. Már az előzetes is idegesítő volt, a film meg még inkább, így nem kell csodálkozni azon, hogy az 52 millióból forgatott mozi az egész világon 35-öt csinált. Nem volt jó, na.

A pap sem volt jó film, de nem is vártunk sokat ettől a koreai graphic noveltől. A 60 milliós büdzsével készült mozi 76-ot hozott, már ez is siker.

Ha van film, aminek az első pillanatától lehetett sejteni, hogy nem lesz jó, akkor a Conan, a barbár ilyen. Egyik fotó vagy videó sem izgatott fel, a film meg végképp nem. Az Arnold Schwarzeneggerrel sikerre vitt mozi rebootolásába 70 milliót pumpáltak, de borzalmasan kezdve az első 10 nap alatt 16,6-ot hozott Amerikában.

A Frászkarikában Colin Farrell próbálkozik nem túl nagy elánnal, ami annyira volt elég, hogy 14 milliót hozzon az első tíz napban. A vámpírokból talán elég is lenne egy időre.

Kis költségvetésből, 9 millió dollárból elkészítették a népszerű tévésorozatnak, a Gleenek a moziverzióját, ami nem a sorozat folytatása (ld. Szex és New York), hanem egy koncertfilm. Kisebb meglepetésre a rajongókat nem mozgatta meg.

Mi volt még nagy bukta idén? Mitől akadtatok ki?