A Torinói ló az Európai Filmakadémia díjaiért indul

2011.09.12. 11:39

24. alkalommal adják át 2011. decemberében az Európai Filmakadémia rangos elismeréseit, az Európa Filmdíjakat, ezúttal Berlinben. Az európai filmeseket tömörítő szervezet nyilvánosságra hozta az idei nevezések listáját, amin Tarr Béla filmje és Jerzy Skolimowski lengyel rendező magyar részvételű koprodukcióban készült legutóbbi alkotása is szerepel.

A torinói ló című Tarr Béla-film nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai WWW részvételével. Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi. A forgatókönyvet Krasznahorkai László írása alapján Krasznahorkai és Tarr írta. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor.

A torinói lóban a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható. A 2011-es Berlinale nagydíjával koronázott legutóbbi Tarr-film, mely Magyarország hivatalos Oscar-nevezése is egyben, a napokban mutatkozik be a torontói filmfesztiválon.

A Berger József vezette Mythberg Films részvételével készült Essential Killing (Ölésre ítélve) Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező legutóbbi munkája. A lengyel-ír-norvég-magyar koprodukcióban készült politikai thriller főszereplője Vincent Gallo és Emmanuelle Seigner.

A 2009-ben Izraelben, Lengyelországban és Norvégiában forgatott film vezető vágója Lemhényi Réka, fodrásza Németh Gabriella volt, az utómunkára Magyarországon került sor hazai szakemberek közreműködésével. A film tavaly elnyerte a velencei filmfesztivál zsűrijének a különdíját, valamint Vincent Gallo a legjobb színész díját.

Az Európai Filmakadémia (EFA) által kiadott Európa Filmdíjakra nevezett 45 játékfilmet a legtöbb EFA-taggal rendelkező 20 európai ország közvetlen szavazással jutatta a nevezettek listájára. A nevezett filmek közül a Wim Wenders által elnökölt Akadémia közel 2500 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben. A jelöltek listáját a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november elején.

Az Európai Filmdíjakat 17 kategóriában adják át 2011. december 3-án Berlinben, többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját.