A blu-ray kivégzi saját magát

2011.09.21. 16:29

A hamarosan blu-ray lemezen megjelenő Hupikék törpikék, valamint a Barátság extrákkal az első két olyan filmje lesz a Sony stúdiónak, amelyet bárhol letölthető UltraViola-rendszerben is forgalmaz. A december 2-án a boltokba kerülő filmek ugyanis UltraViola-kompatibilisek lesznek.

Az UltraViola-rendszerű házimozikat online tárba rögzítik. A high-tech minőségű blu-ray lemez megvásárlásával a felhasználók arra is jogot kapnak, hogy számítógéppel, netkapcsolatos tévével, laptoppal és okostelefonnal is elérhessék a filmeket.

A hollywoodi stúdiók azt remélik, hogy a rendszer felpörgeti a digitális kópiák forgalmát, mivel egyszerű és praktikus a hozzáférést biztosít a filmekhez. Elképzeléseik szerint a visszaesett DVD-forgalmat is kiválthatja az új rendszer.

Az UltraViola-rendszert a Sonyn kívül, a Time Warner, a Universal, a Paramount és a 20th Century Fox stúdió is támogatja. A Walt Disney ugyanakkor egy hasonló szisztémát fejlesztett ki, ami KeyChest néven fut, és nincs kapcsolatban az UltraViolával.