A Sony máris lecsapott Steve Jobs életére

Index, MTI
2011.10.11. 09:44

A Sony Pictures egy nagy üzlet létrehozásán munkálkodik, hogy megszerezze a Steve Jobs- film jogait, mely a nemsokára megjelenő hivatalos életrajzból készülne. Az életrajzot a CNN volt elnöke és a Time magazin igazgatója, Walter Isaacson jegyzi.

A Simon & Schuster november 21-re tervezte a könyv megjelenését, de az óriási érdeklődés miatt a dátumot október 24-re módosították.

Jobs életét több biográfus is szerette volna megírni, de Jobs maga végül Walter Isaacson mellett döntött, aki egyébként Einstein, Benjamin Franklin és Henry Kissinger életéről is írt már könyvet. Az író Jobs-zal még élete során készített interjúkat; a hamarosan megjelenőéletrajznak ezek fogják az alapját képezni, valamint az a közel száz beszélgetés, amelyek barátokkal, hozzátartozókkal, kollégákkal és konkurensekkel készültek.

A könyv még meg sem jelent, de akkora az érdeklődés iránta, hogy első helyen áll az Amazon bestseller-listáján. A kötet magyarul is megjelenik majd a HVG Kiadó gondozásában.

Azt még nem lehet tudni, mikor kerül a mozikba a film, az azonban sejthető, hogy a Sony nem fog késlekedni, hiszen az október 5-én elhunyt Jobsot világszerte gyászolják.

Jobs számtalan szállal kötődött a film világához: az Apple technikai fejlesztései hozzájárultak a filmrajongók fogyasztói szokásainak megváltozásához, a Pixar alapítójaként pedig sokat tett a számítógépes animáció elterjedéséért.

Jobsról egyébként nem ez lesz az első film: a Pirates of Silicon Valley (A szilíciumvölgykalózai) című, 1999-ben bemutatott televíziós dokumentumdráma az Apple és a Microsoftalapítóinak életútját vázolta fel.

Jobs maga nyilatkozta, hogy nincsenek csontvázak a szekrényében. Voltak tettei, amikre nem volt büszke, és érthető módon érzékeny volt a magánéletére, és ez már máskor is okozott problémákat a biográfusoknak. A Fortune magazin szerint a '80-as évek elején Jobs meghívta Michael Moritz-ot, majd a Time Silicon Vally riporterét,hogy megírják a Mac történetét. De amikor Moritz, 1983-ban megírta a Time-ban „Az év gépezetét” (Machine of the Year), Jobs családját is belekeverve, a kapcsolat hirtelen gyorsasággal megszakadt.