Vanessa Redgrave Londonban vette át az életműért járó Oscart

2011.11.14. 12:57

Az Oscar-show vasárnap Londonba látogatott: Vanessa Redgrave amúgy is már Oscar-díjas színésznő a brit fővárosban vehette át az Amerikai Filmakadémia életműdíját. "Az ember akármerre megy a világban, mindenhol ismerik és csodálják Vanessa Redgrave-et" - méltatta a brit színésznőt David Hare színműíró és rendező, a gálaest házigazdája közleményében. A sztárokkal zsúfolt ceremónián, amelyet a londoni belváros egy mozijában rendeztek meg, többek között Meryl Streep, Ralph Fiennes és James Earl Jones is megjelent.

Joely Richardson, Meryl Streep, Vanessa Redgrave és James Earl Jones
Joely Richardson, Meryl Streep, Vanessa Redgrave és James Earl Jones
Fotó: Luke MacGregor

A híres színészdinasztiából származó 74 esztendős Redgrave az ötvenes évek végén kezdte színházi pályafutását, majd hamarosan a filmvásznat is meghódította. Hatszor jelölték Oscarra, de a díjat 1978-ban egy mellékszerepért kapta meg, amelyet a Júlia című filmben alakított. A közismerten baloldali érzelmű színésznő az akkori díjátadó gálán vihart kavart, mert megköszönte a Filmakadémiának, hogy nem hallgatott arra a "maroknyi cionista semmirekellőre", akik ellenezték a jelölését, amiért szerepet vállalt egy palesztinpárti dokumentumfilmben.

Redgrave jelenleg a Miss Daisy sofőrje című előadásban szerepel a londoni West End egyik színházában. Partnere, James Earl Jones a hét végén ugyancsak megkapta az Amerikai Filmakadémia tiszteletbeli életműdíját, ám a darab miatt ő sem utazott el a Los Angeles-i díjátadóra, csak videoközvetítésen keresztül kapcsolódott be a műsorba.

Redgrave az első színész, akit Európában tüntettek ki életmű-Oscarral.