Oscart érhet Wenders Pina Bauschról szóló filmje

2011.11.20. 19:11

Wim Wenders Pina Bauschról szóló 3D-s dokumentumfilmje két esélyt is kapott az Oscar-díj elnyerésére: a legjobb film mellett dokumentumfilm kategóriában is indulhat az amerikai filmakadémia díjáért. A testület pénteken jelentette be, hogy a 124 nevezett dokumentumfilmből kiválasztották az előzetes jelöltek 15-ös listáját. Ezek között szerepel Wenders Pina - táncoljatok, táncoljatok, különben elveszünk című alkotása.

Wim Wendersnek a 2009-ben elhunyt világhírű táncművész-koreográfusról szóló táncfilmjét az idei Berlinalén mutatták be. Azóta számos díjat és kitüntetést kapott, és jelölték az Európai Filmdíjra is, amelyet december elején ítélnek oda Berlinben.

Wenders filmje együtt fog versenyezni a 84. Oscar-díjért a Jane Goodall angol etológusról, primatológusról szóló Jane's Journay című filmmel, a Harry Belafonte amerikai énekes, polgárjogi harcos életét bemutató Sing Your Song című alkotással, vagy a Buck című dokumentumfilmmel, amely Buck Brannaman állatgyógyítóról szól, akinek munkássága A suttogó című nagyjátékfilmet is ihlette.

A filmakadémia január 24-én hozza nyilvánosságra a végső jelöltek listáját, amelyre öt dokumentumfilm kerül majd fel. Az Oscar-díjátadót február 26-án rendezik a hollywoodi Kodak Színházban.