Kathryn Bigelow hatvanéves

2011.11.25. 14:18

November 27-én lesz hatvanéves Kathryn Bigelow, az első nő, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, a Bombák földjén című iraki háborús drámáért. A rendezőnő a hetvenes években csatlakozott egy avantgárd művészeti csoportosuláshoz, s leforgatta az erőszak természetéről szóló első, húszperces rövidfilmjét The Set Up címmel.

Első egészestés alkotása, az 1982-es The Loveless tette ismertté a motoros banda vezetőjét játszó Willem Dafoe nevét. Az öt évvel későbbi Alkonytájt című horror a vámpírtörténetet ötvözte a western elemeivel, ezután rendőrkrimit forgatott Kék acél címmel.

1989-ben férjhez ment James Cameron rendezőhöz, a házasság két év múlva válással ért véget. Az 1991-ben készült Holtpontban a leleményes bűnözők egykori amerikai elnökök álarcában rabolnak ki bankokat; az akciódús film arról is nevezetes, hogy Keanu Reeves ennek kedvéért tanult meg szörfözni. Bigelow következő filmje, A halál napja című thriller annak ellenére megbukott, hogy volt férje vállalta a produceri teendőket.

Bigelow legnagyobb szakmai sikerét az Irakban szolgáló amerikai tűzszerészekről szóló, A bombák földjén című filmjével aratta. A mindössze 11 millió dollárból készült alkotást 2010-ben kilenc kategóriában jelölték Oscar-díjra és abból hatot kapott meg, köztük a legjobb filmért járót is, Bigelow pedig - az Oscar-díjak történetében első nőként - a legjobb rendezőnek járó szobrocskát vehette át.

Jelenleg Oszama bin Ladenről, a 2001. szeptember 11-i amerikai terrormerényletekért felelős al-Kaida vezéréről szóló filmjén dolgozik, ennek befejezése után Hármas határ címmel, Tom Hanks főszereplésével szeretne forgatni a latin-amerikai terrorszervezetek finanszírozásának témájáról.