Sehol nem lennénk Johnny Depp nélkül

2011.12.08. 10:17

Nem a Rumnapló Hunter S. Thompson legjobb könyve, de nagyon különleges története van: 1959-ben 22 évesen kezdte el írni, de csak 1998-ban adták ki, miután Johnny Depp megtalálta az író pincéjében a kéziratot. Most Johnny Depp főszereplésével és szervezésével készült film belőle. Miért ennyire fontos Deppnek a Rumnapló? Hunter S. Thompson az egyik legkülönösebb barátja volt, azért.

Johnny Depp jelenleg a legtutibb üzleti befektetés, aki úgy keres elképesztően sok pénzt magának és a gyártónak, hogy nem vállal csak olyan filmeket, amik érdeklik. Egyes számítások szerint a hollywoodi sztár 2010-ben 100 millió dollárt keresett A Karib-tenger kalózai negyedik részével, Az utazóval és az Alice Csodaországban című filmekkel, mégis talán ez a legfontosabb projekt a számára az utóbbi években. A blockbusterek világában évek óta dolgozik egy projekten, amiről még azt sem lehet tudni, hogy a ráfordított 45 millió dollárt visszahozza-e. A csütörtökön mozikba kerülő Rumnapló jó barátja, Hunter S. Thompson regénye. Különös történet kettőjüké: barátság, őrültség és alkotás járnak kéz a kézben.

Johnny Depp másodjára Hunter S. Thompson

Kisebb meglepetésre a Rumnapló megfilmesítésére Depp az 1992 óta most először forgató Bruce Robinsont kérte fel, akit évekkel ezelőtt már megkeresett a Félelem és reszketés Las Vegasban forgatókönyvével is. Akkoriban Robinson már nem nagyon akart rendezni, az egyetlen módja az lett volna, ha ő írja a könyvet hozzá, de az már megvolt.

A Gyilkos mezők című film forgatókönyvéért Oscarra jelölt, a rendezéstől visszavonuló Robinsont tehát meg kellett győzni, ami nem volt könnyű, mert elsőre saját bevallása szerint semmit nem tudott kezdeni a Rumnaplóval, öt-hat hónap volt, mire elkészült a forgatókönyvvel. Az külön nehézséget jelentett, hogy két személybe írta bele magát Hunter S. Thompson. Az segített, hogy Depp leitatta Robinsont, aki így rábólintott.

Az életrajzi ihletettségű Rumnapló egy erősen piás fiatal újságíróról szól, aki Puerto Ricóba megy dolgozni. A filmben Johnny Depp alakítja az újságíró Paul Kempet, aki a fiatalabb Hunter S. Thompson alteregója. Ott beleszeret Chenault-ba (Amber Heard), aki a sötét dolgokat művelő Sanderson (Aaron Eckhart) jegyese. A férfi felkéri az újságírót, írjon róla.

Depp ezzel másodjára alakítja a híres újságírót a Félelem és reszketés Las Vegasban után.

A Rumnapló egyik jelenete
A Rumnapló egyik jelenete

Bombát gyártottak együtt

Thompson és Depp 1994-ben találkozott, amikor a színész Aspenben töltötte Karácsonyát, közel az író házához. Depp fiatalon olvasta a Félelem és reszketés Las Vegasban című Thompson-regényt, így amikor egy közös ismerősük rákérdezett, összehozzon-e egy találkozót, Depp kapva kapott a lehetőségen.

Az ivásról, drogozásról és fegyvermániájáról ismert, többnyire elviselhetetlen Thompsonnal jól sikerült az első találkozójuk. Előbb annak örültek, hogy mindketten Kentuckyból származnak, majd kiderült, hogy Ernest Hemingway is közös kedvencük. Hajnali fél háromkor Depp elkezdte bámulni Thompson egyik fegyverét. Elsütnéd? - kérdezte az író, Depp meg örült a felkérésnek, de arra nem számított, hogy propán palackra kell lőnie. Johnny Depp erre úgy emlékezik, mint egy beavatási szertartásra, és minden bizonnyal az is volt, barátságuk innen eredeztethető.

Közös furikázás az éjszakában
Közös furikázás az éjszakában

Thompson hirtelen tudott megőrülni és abszurd dolgokat tenni, miközben egy nagyon érzékeny ember volt, egy úriember, aki szégyenlősségét és félénkségét rejtegette az őrült viselkedésével Depp szerint. Többször lemásolta például F. Scott Fitzgerald Nagy Gatsby című regényét, mert tudni akarta, milyen egy mesterművet írni. Egyébként ezt Esterházy Péter is megtette Ottlik Géza Iskola a határon című regényével, bár ő egy A4-es papírra tette ezt meg.

Depp ásta elő a Rumnaplót

Később, 1998-ban Depp a Félelem és reszketésben eljátszotta Hunter S. Thompson alteregóját. A szerepre készülve Depp sok időt töltött az író házában, és elég sokat matatott az író holmijai között. A sok kacat között Depp talált egy kéziratot, amire nagy vörös betűkkel a Rumnapló szót írták. A kéziratot, ami egy fiatal újságíróról szól, teljesen elfelejtette már Thompson, ezért akkor már évtizedek óta megírva hevert ott a szöveg.

A regénynek mindketten nagyon megörültek, törökülésben elkezdték olvasni. Depp azt kezdte bizonygatni, hogy ki kell adni, Thompson viszont közös filmet akart belőle. Évekig együtt készítették elő a filmet, de Depp számára azután lett igazán fontos ügy a megvalósítás, hogy Hunter S. Thompson öngyilkos lett. 2005. február 20-án 17:42-kor Woody Creek-i házában fejbe lőtte magát, a szomszéd szobában tartózkodtak rokonai. Thompson négy nappal korábban levelet hagyott feleségének, ami később a Rolling Stone magazinban megjelent Football season is over címmel.

A félelem és reszketés Las Vegasban
A félelem és reszketés Las Vegasban

A temetését Johnn Depp finanszírozta, mert szerette volna, ha akarata teljesül, és hamvait egy tűzijátékkal lövik az égbe aspeni háza fölött.

HST szelleme a forgatáson

A film producere, Graham King egy interjúban azt mondta, hogy ritkán látni, hogy egy színész mindenét beleteszi a filmbe, mert az személyes ügy számára. A Rumnapló premierjén tőle szokatlanul érzelmesen beszélt. A film másik főszereplője, Aaron Eckhart azt mondta, hogy ezt a filmet mindenki Johnny Depp miatt csinálta, Depp pedig Thompson miatt, és ez a forgatáson is érzékelhető volt.

Erre utal az is, hogy a forgatáson Deppék kitettek egy széket Thompson nevével, mellé egy hamutartót, egy csomag Dunhill cigarettát és egy üveg Chivas Regalt. Depp az interjúkban beszél is arról, mennyire más úgy játszani valakit, hogy ennyire ismerte. Szoros barátságban voltak, órákat beszéltek át.

A Rumnaplóval talán eggyel könnyebb helyzetben van Depp, mint a Félelem és reszketés Las Vegasban premierje után, akkor konkrétan attól tartott a színész, hogy barátságuknak vége szakad amiatt, ahogy eljátszotta Thompsont a filmben. Most már ez a veszély nem fenyeget.