Géza
-12 °C
-4 °C

Nem nézik sem Holmes-t, sem a mókusokat

2011.12.19. 12:43

Sherlock Holmes, a behidrogénezett hangon csipigó mókusok és Tom Cruise újabb lehetetlen küldetése sem tornászta fel az ünnepek előtt az észak-amerikai mozik nézőszámát, elemzők szerint 16 éve nem zártak ilyen rossz évet a filmszínházak. A hétvégi kasszasikerlista élére a Sherlock Holmes: Árnyjáték című film került 40 millió dolláros (9,4 milliárd forintos) jegyeladással.

A számok csalódást keltőek, hiszen a híres nyomozó történeteiből Robert Downey jr. főszereplésével forgatott első rész két évvel ezelőtt 62,3 millió dolláros hétvégével nyitott. A karácsony előtti napok rendszerint a filmszínházak legforgalmasabb időszakai közé tartoznak az Egyesült Államokban és Kanadában, ám idén úgy tűnik, nem e forgatókönyv szerint zajlanak a dolgok.

Az Alvin és a mókusok 3. nézői 23,5 millió dollárt (5,5 milliárd forintot) hagytak a hét végén a jegypénztáraknál, a Mission: Impossible - Fantom protokoll című új Tom Crusie-akciófilm közönsége pedig 13 millió dollárért (3 milliárd forintért) váltott jegyet. Utóbbi produkció 36 külföldi piacon is mozikba került, és nemzetközi bevétele 68,2 millió dollár (16 milliárd forint) volt. Elemzők szerint Cruise filmje főleg az új Batman-film prológusa miatt volt ilyen nézett, amit a Mission Impossible előtt vetítettek az IMAX mozikban, ahová eleve drágábbak a jegyek, bár azt is meg kell jegyezni, hogy ez még nem a rendes premierje volt a filmnek, arra jövő héten kerül sor.

Az amerikai toplista első öt legnézettebb filmje közé negyedikként a Szilveszter éjjel, ötödikként a The Sitter című vígjáték került be.
Paul Dergarabedian boxoffice-elemző összesítése szerint Észak-Amerikában a 2011-es jegyeladások 1,3 milliárd dollár alatt maradnak. Ez azt jelenti, hogy 16 éve nem szembesült ilyen rossz évvel az ágazat: 1995-ben 1,26 milliárd dolláros kasszával zártak. Az észak-amerikai mozik látogatottsága 2002-ben ért a csúcsra 1,6 milliárdos nézőszámmal, azóta folyamatosan csökken ez az adat.