A Mission: Impossible 4 vitte a karácsonyi bevételt

2011.12.27. 10:47

Könnyedén maga mögé utasította vetélytársait az észak-amerikai mozik jegypénztárainál Tom Cruise a Mission: Impossible - Fantom protokoll című filmjével, amely 46 millió dolláros bevételével újra nyerőformába lendítette az utóbbi időszakban bukásokkal küszködő akciósztárt.

A Mission: Impossible negyedik része most már 79 millió dolláros összbevételnél jár az amerikai és a kanadai mozikban. A Paramount Pictures filmje két hétvége alatt érte el ezt az összeget. Az akciófilm a nemzetközi piacokn is sikert aratott, vasárnapra összesen 218,4 millió dollárt termelt.

Ha így halad tovább, Cruise legújabb filmje a franchise bevételi rekordere lehet - elemzők szerint Észak-Amerikában 200, nemzetközi viszonylatban akár 400 milliót is kereshet. A filmet 145 milliós költségvetésből készítették, a Rottentomatoes.com-on 94 százalékot kapott, amivel ez év egyik legjobbjában számít.

A karácsonyi hétvége második legjobbja Sherlock Holmes lett, az angol detektív - Robert Downey Jr. megformálásában - és társa, Watson - akit Jude Law alakít - 31,8 millió dollárt keresett a Warner Bros. stúdiónak. A hétvége legnagyobb meglepetését Steven Spielberg Oscar-díjra is esélyes War Horse (nálunk Hadak útján címmel februártól látható majd) című filmje okozta. A két és fél órás, monumentális háborús film 7,6 millió dollárt hozott vasárnap este, ami azt a napot tekintve a harmadik helyre volt elég.

Az összesített harmadik helyet az Alvin és a mókusok legújabb kalandja érdemelte ki 20 millió dollárral, épp csak megelőzve A tetovált lány című krimi új filmfeldolgozását. A Daniel Craig főszereplésével készült thriller 19,4 milliót keresett, a film jelenleg 27,7 millió dolláros összbevétellel jár, ami a Sony szerint jó kezdet. A  péntektől hétfő estig tartó négy nap alatt a top 12 filmre összesen 114 millió dollár értékben váltottak jegyet Észak-Amerikában, ez 15 százalékkal elmarad a tavalyi karácsonyi hétvége bevételeitől.

A 2011-es összbevétel 10,1 milliárd dollár lesz az év végére, ez 4,45 százalékkal kevesebb a 2010-es év jegyeladásainál. A nézőszám öt százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, a jegyárak viszont a 2010-es 7 dollár 89 centről 7 dollár 96 centre drágultak.