Tüntetnek az Éhezők viadala zeneszerzői miatt

2012.01.05. 14:17 Módosítva: 2012.01.05. 15:10

Tüntetést szervezett az amerikai zenészeket tömörítő American Federation of Musicians, mert a Lionsgate filmstúdió nem alkalmaz AFM-művészeket új filmjében, az Éhezők viadalában. Helyettük más külföldi országokból szerződtettek zeneszerzőket.

Az éhezők viadala 2012 márciusában érkezik a magyar mozikba, a film Suzanne Collins bestsellere alapján készült. A történet szerint Észak-Amerika romjain Panem országa, a Kapitólium és tizenként körzet fekszik. A Kapitólium minden évben kisorsol egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti lányt és fiút, akiknek részt kell venniük az Éhezők viadalán. Az életre-halálra szóló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. Amikor a főhős Katniss hugát kisorsolják, a lány önként jelentkezik testvére helyett a viadalra. A film címszerepeit Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, és Elisabeth Banks játssza.

Ray Hair az AFM elnöke szerint a Lionsgate nem fair az amerikai művészekkel szemben, és nyilvánosság elé szeretné vinni az ügyet. Ezért tüntetést szerveztek Los Angeles belvárosában, ahol a Lionsgate a Mad Men című filmet forgatta. Az AFM elnöke a Lionsgate ellen tüntetéssel kapcsolatban elmondta: „A célunk az, hogy a Lionsgate felismerje, hogy felelős munkáltató, és páratlan érték, hogy a világ legjobb zenészeivel dolgozhat együtt". James Newton Howard zeneszerző állítólag már hozzálátott a számok elkészítéséhez Londonban.