Március 8-tól vetítik Szabó István új filmjét

2012.01.10. 14:34 Módosítva: 2012.01.10. 14:35
Március 8-án mutatják be a magyarországi mozikban Szabó István legújabb filmjét, Az ajtót. A premier után nem sokkal a német mozik is vetítik a filmet.

Az ajtó producere, Hábermann Jenő tájékoztatása szerint jelenleg még tárgyalnak arról, hogy hány digitális és filmes kópiával induljon a magyarországi forgalmazás. "Szabó Magda gyönyörű könyveket írt. Úgy érzem, Az ajtó a gyönyörű könyvei közül is kiemelkedő remekmű. Remélem, a színészek, akik a műről ugyanígy gondolkodnak, tudnak olyan testet és lelket adni Szabó Magda alakjainak, ami a nézőket is meghódítja" - beszélt korábban az MTI-nek a német-magyar koprodukcióban készülő filmről Szabó István.

A rendező Szabó Magdával többször is beszélt arról, hogy filmre vinné valamelyik könyvét, de mielőtt a konkrét művet kiválasztották volna, az író időközben elhunyt. A film pénzügyi hátterének megteremtése három évet vett igénybe, a teljes költségvetés mintegy hatmillió euró. A jeleneteket Németországban és Magyarországon forgatták. Olyan helyszíneket kerestek, amelyek megfelelőek a regény ténybeli szerkezetéhez, így egyes jeleneteket Budapest II. kerületében, a Lotz Károly utcában, Szabó Magda egykori otthonához közel vettek fel.

Az ajtó operatőre Ragályi Elemér, a két főszerepet a Oscar-díjas brit Helen Mirren és a magyar közönség számára A mások élete vagy A Baader-Meinhof csoport című filmből ismert német Martina Gedeck alakítja.

Szabó István, aki szerint Szabó Magda 1987-ben megjelent regényének személyes konfliktusaiból a korra jellemző politikai atmoszféra is kiolvasható. A rendező számára a regénybeli ajtó nem csupán a bizalom egyik metaforája. "Ez a történet arról is szól, bizonyos ajtókon szinte lehetetlen bejutni, különösen akkor, ha valakit az élettapasztalatai arra tanítanak, hogy nem szabad senkit sem beengedni" - vélekedett.

A filmet a Mokép forgalmazza, de az előzetes információkkal ellentétben nemhogy nyitófilm nem lesz a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, de a hivatalos versenyprogramban sem szerepel.