Tarr Bélát nem jelölték Oscarra

2012.01.19. 10:55

Kilenc film, köztük a Golden Globe-díjat is elnyert iráni produkció és Wim Wenders Pina Bausch-ról szóló háromdimenziós alkotása maradt versenyben a jövő heti Oscar-jelölés előtt a legjobb idegennyelvű filmek mezőnyében. A magyar nevezés, A torinói ló nem került be a válogatásba.

Aszgar Farhadi Nader és Simin - Egy elválás története című produkciója a hét végén nyerte el a legjobb külföldi film díját a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségétől, és az amerikai kritikusok is favoritjukként kezelték a díjszezonban. Wenders Pina Bausch világhírű táncművészről és koreográfusról forgatott munkája pedig az Amerikai Filmakadémia tagjainak válogatása nyomán nemcsak az idegennyelvű filmek, hanem a dokumentumfilmek rövidlistájára is felkerült. Erről a listáról kerülnek majd ki a kategória Oscar-jelöltjei.

A kilenc esélyes között szerepel még a belga Rundskop, a kanadai Monsieur Lazhar, a dán SuperClásico, az izraeli Hearat Shulayim, a marokkói Omar m'a tué, a lengyel In Darkness, Angieszka Holland filmje, valamint a tajvani Sáidéké balái című történelmi eposz is. Az Oscar-jelöléseket kedden hozzák nyilvánosságra, a Filmakadémia díjainak átadására február 26-án kerül sor.