no

Bejött a kritikusoknak az új Tetovált lány

2012.01.20. 16:13
A héten Daniel Craig az amerikai tetovált lánnyal nyomoz, négy magyar rendező bemutatja a kelet-európai világot, Bogdan Dumitrache orvosokkal küzd, és előkerül a szextelefon is.

A tetovált lány

A történet szerint negyven évvel ezelőtt eltűnt a nagyhatalmú Vanger-klán egyik tagja, Harriet. Mivel az idős milliárdos meg van róla győződve, hogy a lányt meggyilkolták, egy újságírót (Daniel Craig) küldd az ügy felgöngyölítésére. A nyomozásban segítségére van egy hacker is, akivel számos titokra, és egy újabb gyilkosságra derítenek fényt. A filmet David Fincher (Harcosok klubja, Hetedik) rendezte, a produkció Stieg Larsson novellája alapján készült. A könyvet minden idők legnagyobb svéd krimi sikereként tartják számon, a kritikusok pedig ugyanolyan jónak tartják Ficher adaptációját, mint a 2009-es svéd verziót, mindenhol istenítik David Finchert és Ronney Marát, az Associated Press pedig még Daniel Craiget is jó színészként emlegette. (IMDb: 8,2 pont, Rottentomatoes: 87 százalék)

Szűz vonalban

Leroy és Patti mindketten magányosak és mindketten úgy érzik, társtalanul üres az életük. Leroy szextelefonon próbál összehozni egy izgalmas együttlétet. A véletlen sodorja össze a két magányos lelket a telefonvonalban, ezután pedig megkezdődnek az éjszakába nyúló telefonbeszélgetések. A címszerepekben John Turturro (Transformers, Hollywoodi lidércnyomás) és Katherine Borowitz (Románc és cigaretta, Az ember, aki ott se volt) látható. (IMDb: 4,6 pont, Rottentomatoes: -)

East Side Stories

Négy fiatal magyar rendező, Bollók Csaba, Török Ferenc, Hajdu Szabolcs és Bodzsár Márk a Négy szobát idéző, másfél órás szkeccsfilmmé fűzte össze azokat a Hajónapló-epizódokat, amiket 2009-ben MTV- és MMKA-pénzből forgattak. Bollók Csaba The Sunny Side-ja a századfordulóban, a szocializmusban és a jelenben meséli el Gavro és Gina szerelmi történetét, Török Feri a The Flip Side-ban egy idős néni tárcsás telefonját állítja kontrasztba a mobilozó fiatalok életével, Hajdu Szabolcs The Wild Side-ja egy olyan férfiról szól, aki tíz éve az ígéret földje reményében költözött Romániából Magyarországra, de csak alkesz munkanélküli lett. Bodzsár Márk rivalizáló céges dolgozókról szóló filmjét, a The Other Side-ot Levegőt venni címmel még mindig meg lehet nézni ingyen az Indavideó Filmen, mi két éve így dicsértük: "Végre egy szórakoztató és gyilkos cinizmustól csöpögő kisfilm a sok művészieskedő és drogozós baromság között. A főszereplő Rába Roland zseniálisan hozza az elfoglalt, harmincas vállalatigazgatót és Trill Zsolt is jó választás volt ellenfélnek, mert most valahogy Viggo Mortensen-arca van, ami miatt tökéletes a jófiú-szerepekre". (IMDb: -, Rottentomatoes: -)

Legjobb szándék

A locarnói fesztiválon két díjat is nyert Adrian Sitaru román író-rendező filmje, amiben egy neurotikus harmincas (Bogdan Dumitrache) az agyvérzéssel kórházba került anyja mellett vív elkeseredett harcot az érzéketlen orvosokkal, okoskodó betegekkel meg úgy általában az egész világgal. (IMDb: 7,2 pont, Rottentomatoes: -)