Teo Angelopuloszt halálra gázolta egy rendőr

2012.01.25. 10:02

76 évesen, balesetben hunyt el a görög filmművészet egyik legismertebb alakja, Teo Angelopulosz. A rendezőt kedden délután elütötte egy szolgálaton kívüli motoros rendőr Athén kikötőjének közelében, amikor a filmes át akart menni az úttesten. Angelopulosz súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, több csontja eltört, és állapotát tovább súlyosbította a belső vérzés. A kórházban négy órán át küzdöttek érte, de végül kedden este belehalt sérüléseibe.

Angelopulosz 2009. októberében
Angelopulosz 2009. októberében
Fotó: Volker Hartmann

A szemtanúk elmondása szerint 45 percig kellett várni, mire a mentő kiérkezett a baleset helyszínére. A rendezővel dolgozó forgatócsoport tagjainak személyesen az egészségügyi miniszter kellett felhívniuk és megkérniük, hogy azonnal küldjön orvosokat a helyszínre és vigyék kórházba Angelopuloszt. Angelopulosz súlyos sokkot kapott az ütközéstől, de nem veszítette el eszméletét. Válságos állapotban szállították kórházba, és miközben az életéért küzdöttek, többször is megállt a szíve. A balesetben a motoros megsérült, kórházba szállították.

Angelopulosz 1935. április 27-én született. Rendezői karrierje során számos díjjal jutalmazták, négyszer nyert Berlinben, a 88-as Táj a ködbent Velencében Ezüstoroszlánnal és öt másik díjjal jutalmazták, a 95-ös Odüsszeusz tekintetéért Cannes-ban Aranypálmát kapott. Nemrég kezdte meg legújabb filmjének forgatását, amelyben Görögország és Európa válságát akarta ábrázolni. „Európa egy álom volt, amely nagyon gyorsan összeomlott” –- mondta még tavaly júniusban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport