Cserben hagyták a német államfőt a sztárok

2012.02.13. 12:17

A vendéglistán szereplő 250 meghívottból a filmszakma száz képviselője vett részt a Christian Wulff német államfő által a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csillagainak rendezett fogadáson. Az elnök körüli botrány tartotta távol a hírességeket a Bellevue-palotától, ahol vasárnap este fogadta a Berlinale vendégeit, filmcsillagokat, rendezőket, producereket.

A német államfő hagyományosan minden évben fogadást ad a sztárok tiszteletére, a Wulff körüli botrány azonban idén távol tartotta a hírességeket. A vendéglistát előbb 250-ről 150 fősre kellett szűkíteni a lemondások miatt, a szervezőknek végül száz vendéggel kellett beérniük. Megjelent többek közt Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója, valamint a feltörekvő európai színészeknek szervezett Shooting Stars programban résztvevő tehetségek. Számukra kötelező volt a megjelenés.

Kevés nemzetközileg is ismert arcot lehetett felismerni, a nemzetközi zsűriből Jake Gyllenhaal hollywoodi csillag jelent meg. A legismertebb német híresség Maria Furtwängler színésznő volt.

Christian Wulff 2008-ban még Alsó-Szászország miniszterelnökeként 500 ezer eurós kölcsönt kapott egy baráti vállalkozó családtól, de később letagadta, hogy üzleti kapcsolat lenne köztük. A hitelről a Bild írt elsőként, az ügyből országos botrány kerekedett. Az elnök helyzetét tovább rontotta, hogy kiderült: büntetőjogi eljárást kilátásba helyezve megpróbálta megakadályozni a cikk megjelenését.  A botrányok nyomán a németek többsége elfordult az elnöktől, és felmérések szerint nem bánná, ha lemondana tisztségéről.