Auguszta
-4 °C
2 °C

A szerbeket nem érdekelte Angelina Jolie filmje

2012.02.24. 18:55
31 hozzászólás

Csupán 12 néző volt kíváncsi Angelina Jolie A vér és méz földje című boszniai háborús filmjének belgrádi premierjére. A csütörtöki bemutatóról ráadásul az előadás vége előtt többen is távoztak - jegyezte meg a Mondo szerb hírportál. A híresztelésekkel ellentétben Jolie rendezői bemutatkozó alkotását nem tiltották be Szerbiában, de a film fogadtatása messze elmaradt a múlt heti szarajevói premiertől, ahol ötezren gyűltek össze a sztár köszöntésére.

A 2010-ben főként Magyarországon forgatott produkció a balkáni háborút idézi fel egy szerelem tükrében. A fim főhősei, egy boszniai muzulmán nő és egy szerb férfi még a háború kitörése előtt ismerik meg egymást, később a nő fogolytáborba kerül, míg szerelme egy katonai egység parancsnoka lesz. A szerbek már a bemutató előtt nehezményezték, hogy a film rossz színben tünteti fel őket.

Egy szerb napilap Mirko Beokovicot, a Belgrádi Filmakadémia tagját idézte, aki úgy fogalmazott, hogy a film elfogult, mert "a boszniai muzulmánokat civilizált emberekként mutatja be, míg a szerbeket műveletlen parasztoknak ábrázolja". Az 1992-95-ös boszniai háború mintegy százezer halálos áldozatot követelt. A konfliktus során mintegy húszezer nőt erőszakoltak meg.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft