10 színésznő, aki soha nem kapott Oscart

2012.02.26. 16:06

Sigourney Weaver A bolygó neve: Halállal, Michelle Pfeiffer pedig három filmmel is nyerhetett volna. Annette Bening elől kétszer is Hillary Swank csaklizta el az aranyszobrot, de Glenn Close-t utálja legjobban az Amerikai Filmakadémia: hat Oscar-jelölésből eddig még egyet sem válthatott díjara. Kimaradt a kedvenc Oscar nélkül színésznője, akinek mindenképp járna legalább egy életműdíj? Írja meg a kommentekben!

Glenn Close hat jelölése

Glenn Close a veszedelmes viszonyokban
Glenn Close a veszedelmes viszonyokban
Fotó: Warner Brothers

A 64 éves, többszörös Golden Globe- és Emmy-díjas színésznő a 80-as évek óta örök vesztese az Oscar-gáláknak. Legjobb női mellékszereplőnek elölték a 82-es Garp szerint a világ című John Irving-adaptációért, egy évvel később A nagy borzongásért, és Robert Redford baseballos drámájáért, az Őstehetségért is. 88-ban a Végzetes vonzerő hat jelölést kapott, de egyet sem váltott díjra. Glenn Close az idei Oscar-versenyben ismét a legjobb női főszereplőnek járó díjért száll harcba: az Albert Nobbs című drámában egy droidnak maszkírozott férfi komornyikot alakít a XIX. századi Írországban. Kemény meccs lesz, mert a színésznő nagy riválisa, Meryl Streep a Vaslady-vel esélyes ugyanerre a díjra.

Julianne Moore négy jelölése

Julianne Moore a Hannibálban
Julianne Moore a Hannibálban
Fotó: Mgm Pictures

Glenn Close mellett a berlini Ezüstmedve-díjas Julianne Moore is az Oscar-gálák egyik negatív rekordere. 98-ban a hatalmas péniszű pornósztárról szóló Boogie Nights mellékszereplőjeként volt esélyes, 2000-ben az Egy kapcsolat vége főszereplőjeként nyerhetett volna, 2003-ban pedig két kategóriában is jelölték: Az órákkal a legjobb női mellékszereplő díját, a Távol a mennyországtól-lal pedig a legjobb női főszereplő díját kaphatta volna meg, Catherina Zeta-Jones nyert a Chicagóval, a legjobb női főszereplő Oscarját pedig pont Az órákért Nicole Kidman  kapta meg.

Annette Bening négy jelölése

Annette Bening A gyerekek jól vannakban
Annette Bening A gyerekek jól vannakban
Fotó: L90

Az 53 éves Bening is megnyert már minden filmes díjat az Aranyglóbusztól a Women in Film Crystal Awardjáig, egyedül az Oscar maradt ki a gyűjteményéből. 91-ben a Svindlerekért mellékszerepéért jelölték, 2000-ben pedig az Amerikai szépséggel nyerhetett volna, ha nincs A fiúk nem sírnak és Hilary Swank. A 2005-ös díjátadón Szabó István Csodálatos Júliájának főszerepével volt esélyes, de Hilary Swanket ezúttal is jobban szerette a Filmakadémia, és végül ő kapta az Oscart a Millió dolláros bébi főszerepéért. Bening tavaly A gyerekek jól vannakkal nyerhetett volna, de természetesen esélye sem volt Natalie Portman Fekete hattyúja ellen.

Sigourney Weaver három jelölése

Sigourney Weaver A bolygó neve: Halálban
Sigourney Weaver A bolygó neve: Halálban
Fotó: 20th Century Fox

Az Alien-rajongók örök kedvence rengeteg jó, de Oscarra kevéssé esélye filmet forgatott az elmúlt évtizedekben a Szellemirtók 1-2-től a horror Hófehérkén át az Avatarig, de a díjak valahogy elkerülték. A 86-os Bolygó neve: Halál csak hang- és látványeffektek kategóriákban tudott nyerni, James Horner zeneszerző, Ray Lovejoy vágó és a díszlettervezők mellett Sigourney Weaver is díj nélkül maradt. A 62 éves színésznő 89-ben a Gorillák a ködbennel és a Dolgozó lánnyal is esélyes volt az Oscarra, de a legjobb női főszereplő díját abban az évben Jodie Foster kapta A vádlottakért, a legjobb női mellékszereplő pedig Geena Davis lett Az alkalmi turista miatt.

Michelle Pfeiffer három jelölése

Michelle Pfeiffer a Macskanő szerepében
Michelle Pfeiffer a Macskanő szerepében
Fotó: Warner Brothers

Kedvenc Macskanőnk szintén a háromszoros jelöltek klubjának tagja: Glenn Close mellett ő is az Oscar-gála nagy vesztese volt 89-ben, csak ő a Veszedelmes viszonyokért nem kapott díjat. Egy évvel később az Azok a csodálatos Baker fiúk főszerepéért jelölték, de a 81 éves Jessica Tandy kapta meg az Oscart a Miss Daisy sofőrje miatt (amivel egyébként máig tartja a legidősebb győztes rekordját), a 93-as gálán pedig A szeretet földjével maradt alul Emma Thompsonnal szemben, aki a Szellem a házban című drámával lett a legjobb női főszereplő.

Michelle Williams három jelölése

Michelle Williams az Egy hét Marilynnelben
Michelle Williams az Egy hét Marilynnelben
Fotó: Upi Photo / Eyevine

Marilyn Monroe egyetlen Oscart sem nyert, és ez az átok sújtja az Egy hét Marilynnelben őt alakító Michelle Williamst is, aki idén valószínűleg harmadszorra is díj nélkül marad. A 31 éves színésznőt tavaly a Blue Valentine-ért jelölték, de Anette Beningnhez hasonlóan neki sem volt esélye Natalie Portmannel szemben a legjobb női főszereplő kategóriában. 2006-ban a Túl a Barátságon című meleg cowboydráma mellékszerepéért kaphatott volna díjat, de Rachel Weisz Az elszánt diplomatával kiütötte a nyeregből.

Laura Linney három jelölése

Laura Linney az Ördögűzés Emily Rose üdvéértben
Laura Linney az Ördögűzés Emily Rose üdvéértben
Fotó: Lakeshore Entertainment

A 48 éves Laura Linney 2001-ben a Számíthatsz rám című drámáért kaphatott volna Oscart, de abban az évben Julia Roberts lett a legjobb színésznő az Erin Brockovich miatt. Linney-t a 2004-es Kinsey - Mindenki másképp csinálja című életrajzi dráma női mellékszereplőjeként is jelölték, ám a díjat végül az Aviátor Katharine Hepburnje, Cate Blanchett kapta meg. És még 2008-ban sem nyerhette el a legjobb női főszereplőnek járó Oscart az Apu vad napjaival, mert az Marion Cotillard kapta meg a Piafért.

Winona Ryder két jelölése

Winona Ryder a Fekete hattyúban
Winona Ryder a Fekete hattyúban
Fotó: L90

A 40 éves Winona Ryder Tim Burton kedvenc gótlolitájából züllött le bolti tolvajjá, aki már csak árnyéka a 90-es évekbeli önmagának. Akkor egymás után két kosztümös drámáért, Az ártatlanság koráért és a Kisasszonyokért is Oscarra jelölték, de 94-ben a True Blood vámpírrajongó pultoslánya, Anna Paquin nyomta le (12 évesen lett legjobb női mellékszereplő a Zongoraleckével), 95-ben pedig Jessica Lange a kék éggel.

Meg Ryan, akit sohasem jelöltek

Meg Ryan a Nőkben
Meg Ryan a Nőkben
Fotó: G90

Az 50 éves Meg Ryannek nem hogy Oscar, de még Golden Globe sem jött össze. A 80-as és a 90-es években mindig ő volt a kötelező lökött, de kedves szőke csaj a szívmelengető romantikus vígjátékokban, ahol szinte mindig egy Oscar-díjas fickó volt a partnere (Joe és a vulkán, A szerelem hálójában, Angyalok városa, I.Q. - A szerelem relatív), a 2000-es években viszont már csak azért hallottunk róla, mert a Túszharc forgatásán összejött Russell Crowe-wal, ezért 2001-ben elvált Dennis Quaidtől. A Harry és Sally-ért talán kaphatott volna díjat, de azt a filmet csak a legjobb forgatókönyv kategóriában jelölték.

Mia Farrow, akit sohasem jelöltek

Mia Farrow Woody Allennel az Árnyak és ködben
Mia Farrow Woody Allennel az Árnyak és ködben
Fotó: Orion Pictures

Míg Woody Allen már három Oscar-díjat is begyűjtött, múzsája és egykori élettársa, a 67 éves Mia Farrow (akivel együtt nevelték a rendező jelenlegi feleségét, Soon-Yi Prevint) egyet sem kapott az elmúlt évtizedekben. Pedig olyan kultfilmekben szerepelt, mint a Rosemary gyermeke, a Hannah és nővérei vagy a Kairó bíbor rózsája.