Elhunyt Bergman kedvenc színésze

Index, MTI
2012.02.27. 12:38

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Erland Josephson svéd színész, aki a néhai Ingmar Bergman rendező több mint 40 filmjében és színdarabjában játszott. A különböző svéd és külföldi díjakkal kitüntetett Josephson egy stockholmi kórházban hunyt el a Parkinson-kór ellen vívott hossza harca nyomán - jelentette be stockholmi Királyi Drámaszínház szóvivője.

Josephson 1923-ban születette művészcsaládban. Bergmannal már 16 éves korában találkozott, amikor még amatőr színészként lépett fel Shakespeare a rendező által színpadra vitt A velencei kalmár című színművében. Ő lett az a svéd színész, aki a legtöbbet dolgozott együtt Bergmannal.

Erland Josephson 2006-ban
Erland Josephson 2006-ban
Fotó: Kerstin Carlsson

Bár soha semmiféle oktatásban nem részesült színészetből, az 1940-50-es években számos darabban játszott, amelyeket Bergman állított színpadra, és 1946-ban egy kisebb filmszerepet is kapott az Eső mosta szerelmünket című filmjében. Az ötvenes évek végén már nagyobb szerepeket is játszott, többek között A bűvész című filmben, ám a nemzetközi hírnevet a Jelenetek egy házasságból című film Johanjának megformálása hozta meg neki 1973-ban. Ezt követően számos külföldi rendezőtől kapott meghívást, játszott Liliana Cavani, Philip Kaufman és Andrej Tarkovszkij alkotásaiban.

Nevéhez 99 film, tévéjáték, sorozat és rövidfilm kapcsolódik, játszott többek között a Suttogások, sikolyok, az Őszi szonáta és a Fanny és Alexander című Bergman filmekben is, míg 2003-ban részt vett a Jelenetek egy házasságból 2. részének megfilmesítésében is. Utoljára a 2006-os Wellkåmm to Verona című Suzanne Osten rendezte romantikus vígjátékban filmben játszott, de 2008-ban még beszélt Tarkovszkijjal való viszonyáról a Meeting Andrei Tarkovsky című dokumentumfilmben.

Ingmar Bergman (balra), Sven Nykvist (balról a 2.), Erland Josephson és Liv Ullman Bergman Faaroe-i stúdiójánál, 1972-ben.
Ingmar Bergman (balra), Sven Nykvist (balról a 2.), Erland Josephson és Liv Ullman Bergman Faaroe-i stúdiójánál, 1972-ben.
Fotó: Gunnar Lantz

Író is volt, számos regényt, önéletrajzi könyvet, két versgyűjteményt adott ki, és 40 színpadi, rádiós és televíziós forgatókönyvet írt. 1966-1975 között ő vezette a Királyi Drámaszínházat, az 1990-es években a svéd filmintézetet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport