Indiában tüntettek a Bin Laden-film ellen

2012.03.02. 18:14

Kathryn Bigelow Oscar-díjas amerikai filmrendező Oszama bin Laden utáni hajtóvadászatról szóló amerikai filmjének forgatása ellen tüntettek hindu szélsőségesek pénteken Indiában.

A 2001. szeptember 11-i merényletek szellemi atyjával tavaly májusban pakisztáni területen végeztek amerikai kommandósok. A forgatócsoport azonban nem tudott a helyszínen felvételeket készíteni, mivel Iszlámábád megtagadta az engedélyt, így a pakisztáni jeleneteket Indiában forgatják.

Az amerikaiak Csandígarh várost szemelték ki arra, hogy a lahori jeleneteket felvegyék. Az észak-indiai városban megjelentek az urdu feliratok, a lahori rendszámok és a hagyományos muszlim öltözetek.A szélsőséges hinduknak sok volt az, hogy Indiával helyettesítik az ősellenségnek számító Pakisztánt. "Pakisztánt csináltak Csandígarhból" - panaszolta egyikük. "Határozottan ellenezzük ezt, és nem engedjük nekik, hogy pakisztáni zászlókat tűzzenek ki ide, vagy hogy forgassanak."

Többen leálltak vitatkozni a stábbal, a rendőrök pedig megpróbáltak rendet teremteni. A tiltakozók szerint a kormánynak meg kellett volna tagadnia az engedélyt az idén megjelenő film forgatására.

A hindu többségű India és a muszlim Pakisztán három nagyobb háborút vívott egymással, miután 1947-ben függetlenedtek Nagy-Britanniától. Mindkét ország rendelkezik atomfegyverrel, és viszonyukat továbbra is távolságtartás jellemzi.