Farhadi nem akar emigrálni, de következő filmjét külföldön forgatja

2012.03.12. 15:29

Soha nem akarja elhagyni hazáját az idei legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat a Nader és Simin - Egy elválás története című alkotásával kiérdemlő iráni rendező, Aszgar Farhadi, ugyanakkor kijelentette, hogy következő munkáját külföldön fogja forgatni. "Szeretem a hazámat, soha nem emigrálnék" - mondta a siker miatt nemzeti hősként ünnepelt alkotó az IRNA hivatalos iráni hírügynökségnek.

A negyvenéves rendező mindazonáltal közölte, hogy Franciaországban készül új munkája a Memento Films produkciós cég égisze alatt. A Memento Films a Nader és Simin külföldi forgalmazásáért felelős vállalkozás. Az iráni sajtó szerint a készülő filmet - amely egy fiatal iráni nő és egy észak-afrikai származású férfi szerelméről szól - Párizsban forgatják a francia Tahar Rahim szereplésével, aki 2009-ben Jacques Audiard A próféta című alkotásában tűnt fel.

A Nader és Simin az első iráni film volt, amely elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, és ezzel hatalmas nemzeti büszkeséget hozott az iszlám köztársaságnak. Farhadi a díjat "az iráni népnek" ajánlotta, "amely minden kultúrát és civilizációt tisztel, megveti az ellenségeskedést és a haragot"