Miért szeretik a rendezők Budapestet?

2012.03.28. 23:09

Március 29. és április 1. között a Kino moziban rendezik meg a 4. Budapesti Építészeti Filmnapokat, ahol a filmvetítéseket beszélgetések, városi séták és fotókiállítás kísérik. A fesztivál célja, hogy párbeszédet teremtsen a filmre inspirációként és eszközként tekintő építészet, valamint az építészethez és a városhoz mint témához forduló film között.

Az idei év egyik kiemelt témája a mozgás és tér, az emberi test, a kortárs tánc és az épített környezet viszonya. Tavalyhoz hasonlóan ez évben is sor kerül az építészet és a politika kapcsolatának vizsgálatára és építészportrék bemutatására. A fesztivál részét képezi a Short Shots Budapest rövidfilmpályázat szakmai zsűri által kiválogatott filmjeinek bemutatása és közönségszavazása.

A fesztivál csütörtök este 19 órakor a Dialógus 09 című Sasha Waltz-filmmel kezdődik, majd pénteken délután 5-től egy amerikai, egy osztrák és egy dán dokumentumfilmmel folytatódik, melyek a modernista építészet kudarcává vált amerikai lakóteleptől a bevásárlóközpontok építészeti atyján át a legjobb játszótérig kalauzolják a nézőket. Szombaton kettőkor építészeti séta indul az Újlipótvárosba, majd négytől újabb dokumentumfilmeket adnak a Kinóban, köztük a Bauhaus: modell és mítosz című német és az Antwerpen Centraal című belga filmmel. Este fél kilenckor kezdődik a Budapest Short Shots rövidfilmverseny, majd tízkor a díjátadó.

Vasárnap kettőkor egy filmes helyszínvadász beavatja az érdeklődőket abba, hogy hány filmet forgatnak Budapesten és melyek a város legkelendőbb pontjai, majd fél négytől jön többek között a 4 ország, 4 film, az Olajsziklák: Város a tengeren, és a Mennyit nyom az épülete, Foster úr? című dokumentumfilm.