Íme Nicolas Cage újabb nézhetetlen filmje

2012.04.13. 17:39

A Nicolas Cage nevű, valaha Oscar-díjas, ma már minden szutykot bevállaló megélhetési színész az utóbbi években ontani kezdte a közepes bosszúfilmeket. A Féktelen harag még egész jó volt a koponyából iszogató, szex közben lövöldöző főhőssel, a Szellemlovas 2: A bosszú ereje viszont gyalázatos lett, és most fél év késéssel itt A bosszú jogán, ami ugyanolyan keménykedős, önismétlő akciómozi, mint Cage korábbi filmjei. Valószínűleg nem kell sokat várni a Féktelen bosszúra és A harag erejére sem, hiszen a kőarcú Coppola-rokonról köztudott, hogy még akkor is igent mondana egy filmre, ha beszélő űrsegget vagy Superman macskáját kell eljátszani benne:

Cage most is pont ugyanúgy néz ki, ahogy a Con Air óta az összes akciófilmjében. Elöl Miki egér-frizura, hátul vállig érő műhaj, az arcán meg a hajléktalan alkeszek legyógyíthatatlan világfájdalma. Még akkor is, ha épp boldognak kéne lennie, mert lenyomta sakkban a főnökét, és akkor is ha, épp fejbe lőtte a családját terrorizáló főgonoszt.

Nicolas Cage 1000 arca
Nicolas Cage 1000 arca
Fotó: Facebook

Egy faarcú főhős önmagában nem baj, Schwarzeneggert sem a Jim Carrey-grimaszai miatt szeretjük. Itt viszont nincs se markáns stílusa, se büntető egysorosa, és a történet is csak közepes: minden izgalmasnak szánt fordulatát láttuk már valami akcióthrillerben. A bosszú jogán ugyanis nem más, mint Harrison Ford Szökevényének gyenge újramelegítése, ami nyomokban Harcosok klubját is tartalmaz. A főszereplő lúzer irodalomtanárnak (Cage) egyik éjjel kirabolják és megerőszakolják a dögös feleségét (January Jones), ezért önbíráskodásba kezd egy illegális bűnüldöző klub vezérének (Guy Pearce) segítségével. A titkos társaság természetesen itt is megelégelte, hogy szeretett városa vértől és mocsoktól fuldoklik (lásd még az Árnyak ligáját a Batman: Kezdődik!-ben), ezért a bosszúszomjas honpolgárok már saját maguk lövik le a törvény öklét elkerülő tolvajokat, gyilkosokat és erőszaktevőket.

Guy Pearce sajnos abszolút súlytalan a félőrült szektavezér szerepében. Bár a fő konfliktusforrás épp az, hogy magánhadsereget csinált a megtört tanárokból és vízvezeték-szerelőkből, akiknek a bűnözők helyett már ártatlanokat kell ölnie, Pearce csak halvány másolata tud lenni a hawaii inges-mackónadrágos Brad Pittnek. A megerőszakolt feleségre kár szót vesztegetni: January Jones fegyver nélkül áruházi próbababára, pisztollyal a kézben újgenerációs női Terminátorra hasonlít, és egy percig sem lehet elhinni, hogy a főhős miatta kockáztatja az életét meg a dzsekijére felhúzott, lopott szövetkabátot.

Az egyetlen dolog, amit a készítők sikeresen át tudtak emelni a Harcosok klubjából, az a senkiről sem tudhatod, hogy tagja-e a titkos klubnak-feeling, amikor a főhős paranoiába hajlóan retteg attól, hogy a sarkon ácsorgó portás vagy a horgászbolti eladó fogja-e zsákkal a fején a szektavezér elé vinni, vagy egy nemrég elvesztett rokonra hivatkozva kibelezni. Ettől viszont még ugyanúgy pénzkidobás a film, kizárólag a fanatikus Nicolas Cage-rajongóknak ajánljuk.

IMDb: 6,1 pont

Rottentomatoes: 25 százalék

Index-ítélet: 3/10