Megzavarhatja a kínaiakat a 3D-s mell látványa

2012.04.14. 14:25

A Titanic 3D-s verziója hatalmas siker Kínában, a bemutató napján a film 11,6 millió dollárt hozott, ami minden idők második legjobb nyitányának számít az országban. Az eredetileg 1998-ban bemutatott film 44 milió dollárt keresett a kínai piacon, amivel tíz éven át a legnagyobb bevételt termelő amerikai filmnek számított (2009-ben a Transformers második része előzte meg.)

A most bemutatott változatot azonban nem abban a formájában kapták meg a kínai mozinézők, mint a világ többi része, hiszen az kínai kulturális minisztérium televízióval, rádióval és filmekkel foglalkozó osztálya, pontosabban annak cenzorai kivágták belőle azokat a jeleneteket, amiken meztelenkednek a szereplők. Oda lett a film egyik ikonikus momentuma, az, amiben Kate Winslet egy szál mellben ül modellt Leonardo Dicapriónak, amit különösen nehezményeztek a kínai nézők, és számos fórumbejegyzésben, blogposztban és kommentben fejezték ki nemtetszésüket. "15 évet vártam a filmre, és nem a 3D-s jéghegy érdekelt" írta az egyik blogger elkeseredetten.

KateWinslet-Titanic

A cenzorok magyarázata a csöcsöktől megfosztott kínaiak zúgolódásánál is bizarrabb. A hivatalos indoklás szerint ugyanis azért kellett megvágni a filmet, mert a 3D-s hatás olyan életszerű, hogy a minisztérium attól tartott, gyengébb idegzetű nézők a plasztikus mellek láttát elkezdenek nyúlkáni a vászon felé, ezzel megzavarva a többi néző műélvezetét. Az indoklás utolsó mondatát minden sóhivatalban tanítani kellene: "A nézők közötti esetleg kialakuló konfliktushelyzetek elkerülése, valamint a nézői élmény és a megfelelő szociális környezet harmonizálása érdekében rövidítettük meg a filmet."

A legviccesebb az egészben az, hogy Hong Kongban, ahol Winslet másodlagos nemi jellegei szabadon domborodhatnak, a Titanic 3D jóval gyengébben teljesít, mint a prűd anyaországban.