Diplomáciai bonyodalom egy motozásból

2012.04.16. 17:58
Shah Rukh Khan
Shah Rukh Khan
Fotó: Manjunath Kiran

Shah Rukh Khan olyan sztár Indiában, mint mondjuk George Clooney az Egyesült Államokban: mindenki ismeri az arcát, ezren rajonganak érte, és így tovább - Bollywood pont olyan, mint Hollywood, csak (nem is olyan) kicsiben. Éppen ezért tartotta felháborítónak az indiai külügyminiszter, hogy a színészt New York állam White Plains nevű repülőterén másfél óráén keresztül vegzálták a hatóságok.

Khan éppen a Yale egyetemre tartott beszédet mondani, amikor az őt és társait szállít magán repülőgépet közel két órán át tartotta fel a bevándorlási hivatal túlbuzgó tisztviselője. Az indiai külügyminiszter, Preneet Kaur pont azt nehezményezte, hogy a gépen utazók közül csak Khant  vetették alá alaposabb vizsgálatnak - a kormánytisztségviselő szerint azért, mert a neve muszlim hangzású. A vádat az USA bevándorlási hivatala visszautasította, mindenesetre érdekes, hogy a gép csak azt követően folytathatta útját, hogy az indiai külügyminisztérium diplomáciai útra terelte a dolgot.

Nem ez az első eset, hogy Khannak meggyűlt a baja az amerikai hatóságokkal, 2009-ben Newark repülőterén két órán át kérdezgették. Az indiai külügyminisztérium akkor és most is ugyanazt állította, az USA tagadott de bocsánatot kért, bizonyos dolgok úgy látszik, soha nem változnak meg. A színész végül megtartotta előadását a Yale egyetemen, amit azzal kezdett, hogy amikor kezd a fejbe szállni a dicsőség, csak felül egy gépre és eljön az USA-ba. "Ezek a bevándorlási hivatalos fickók hamar helyre tudják tenni a sztárokat, én mondom."

Khan minikálváriája Indiában uralta a címlapokat, a Hindustan Times azzal a szalagcímmel jelent meg szombaton, hogy "India tiltakozik Shah Rukh Khan őrizetbe vétele ellen". Az amerikai hatóságok repülőtéri szigora és faragatlan modora legendás, tavaly novemberben Abdul Kalam, egykori indiai államfő (2002-2007) nyújtott be hivatalos panaszt azt követően, hogy alaposan megmotozták a biztonságiak.