Pálfi György filmjét meghívták Cannes-ba

2012.05.01. 18:41

Pálfi György Final Cut - Hölgyeim és Uraim című filmje meghívást kapott a 65. évfordulóját ünneplő cannes-i filmfesztivál nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató programjába. A félezer filmtörténeti klasszikusból összeállított magyar alkotást a Cannes Classics ünnepi sorozatának zárófilmjeként május 25-én mutatják be.

Pálfi György határterületen mozgó kísérleti filmként jellemezte korábban a 43. Magyar Filmszemlén sikerrel bemutatott új munkáját, ami jogi okokból egyelőre nem került forgalmazásba. Mint a rendező elmondta, három évig dolgozott a filmen, de az alapötlet még régebbi: a mozi megszületésének 100. évfordulójára 1995-ben meghirdetett pályázat kapcsán született. Akkor tervezett el egy olyan filmet, amelyet a filmtörténet klasszikusaiból úgy vágott össze, hogy az kiadjon egy önálló sztorit. Végül a filmtörténeten átvonuló férfi és nő találkozása, viszonya, csatája lett az alkotás kiindulópontja. Kritikánk itt olvasható.

A 37 éves rendező, aki a Hukkléval 2002-ben a legjobb elsőfilmesnek járó díjat kapta a Magyar Filmszemlén, négy évvel később a Taxidermiával pedig a fődíjat, korábbi fesztiválsikereinek köszönhetően az azóta megszűnt Magyar Mozgókép Közalapítványtól (MMKA) kapott normatív támogatást következő filmjére, illetve a T.T. Filmműhellyel közösen sikeresen pályázott egy játékfilmre a Nemzeti Kulturális Alapnál. A Final Cut - Hölgyeim és Uraim így készült el 20 millió forintból készült.

A 2012-es Cannes Classics programjába 13 nagyfilm, két rövidfilm, egy minikoncert és négy dokumentumfilm került be. Ez a különleges összeállítás 2004 óta szerepel a fesztivál programjában, célja, hogy segítsen újra felfedezni régebbi filmeket, a múlt nagy alkotásait.

Felújított állapotában idén A cápa, a Volt egyszer egy Amerika újjászületett kockáit, valamint Hitchcock 1927-es, A szorító című filmjét mutatják be.