A kínai filmpiacon fektet be a News Corporation

2012.05.17. 11:44

Rupert Murdoch médiabirodalma, a News Corporation 19,9 százalékos részesedést vásárolt a kínai Bona Film filmgyártó és -forgalmazó cégben, megvetve ezzel lábát az ázsiai ország filmpiacán. A pekingi székhelyű Bona Film a legnagyobb magántulajdonban lévő filmforgalmazó Kínában, a határokon túl Európában, Délkelet-Ázsiában, Koreában és az Egyesült Államokban is tevékeny.

A vállalat filmgyártással és tehetséggondozással is foglalkozik, Kína nagyvárosaiban összesen tizenhárom filmszínházat, digitális kölcsönzőt üzemeltet, valamint otthoni videotermékeket is forgalmaz. A News Corp. választása éppen a cég profiljának sokoldalúsága miatt esett a Bona Filmre - mondta a tranzakció bejelentésekor Jack Gao, az amerikai médiabirodalom kínai befektetési ágazatának vezérigazgatója. Az üzlet értékéről a felek nem nyilatkoztak, a Bona Film 392 millió dolláros tőzsdei értékét alapul véve az legalább 60 millió dollárjába került a News Corporationnek.

Kína jelenleg - az Egyesült Államok után - a világ második legnagyobb filmpiaca. Az országban tavaly 558 filmet gyártottak, 800 új mozit nyitottak, a jegypénztárak 13,1 milliárd jüant (485 milliárd forint) kasszíroztak. Ez 2010-hez képest 29 százalékos növekedést jelent, 2009-hez képest pedig a bevételek megduplázódását. Idén 20 százalékos bővüléssel számolnak az elemzők.